Absolventii facultatilor de arhitectura si de stiinte economice isi gasesc un loc de munca mai repede dupa terminarea studiilor universitare, scrie Agerpres citand un studiu dat publicitatii vineri de Autoritatea Nationala pentru Calificari. La polul opus se afla absolventii de stiintele naturii si de silvicultura.

Conform studiului, absolventii de arhitectura si urbanism isi gasesc un loc de munca in aproximativ o luna si jumatate. Pentru absolventii de stiinte economice, cautarea unui loc de munca dureaza putin peste doua luni si jumatate.

Absolventilor de stiintele naturii si celor de silvicultura le sunt necesare aproape sapte luni, respectiv putin peste sase luni, pentru a se angaja. Astfel, acestia au cea mai lenta intrare pe piata muncii.

Absolventii de stiinte sociale si politice se angajeaza in aproximativ trei luni iar cei de stiinte ingineresti, in peste trei luni, se arata in acelasi studiu.

Studiul "Absolventii recenti de invatamant superior si integrarea lor pe piata muncii" mai aduce informatii despre parerea pe care recrutorii si angajatorii romani o au despre invatamantul superior.

Astfel, 13% dintre recrutori considera ca sistemul de invatamant din Romania este slab, in timp ce 5% dintre angajatori le impartasesc parerea. In schimb, 22% dintre recrutori si 29% dintre angajatori considera invatamantul superior bun.

Referitor la interviul de angajare, aproximativ jumatate dintre angajatori sustin ca rezultatele la examenul de licenta nu sunt deloc importante. In jur de 40% dintre angajatori considera ca reprezinta un avantaj la angajare cunoasterea unei limbi straine iar 27% dintre angajatori, respectiv 23% dintre recrutori, sustin ca principala responsabilitate de deprindere ar trebui sa apartina angajatorilor.

Cu privire la studiile post-universitare, 76% dintre angajatori sustin ca nu conteaza daca un angajat are si diploma de master, titreaza Agerpres.

Intrebati cat de sigur isi considera locul de munca, 25% dintre angajatii respondenti au declarat ca locul de munca pe care il au este foarte sigur si 33% au spus ca este sigur. 30% dintre ei au declarat ca au un loc de munca nesigur, iar 12% isi considera jobul foarte nesigur. Aproximativ jumatate dintre respondenti sustin ca intentioneaza sa isi schimbe locul de munca in urmatorul an.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 4.000 de angajatori, 120 recrutori si 5.576 absolventi si este parte a proiectului finantat din fonduri europene "Dezvoltarea unui sistem operational al calificarilor din invatamantul superior din Romania", implementat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari in perioada 2008-2011.