Senatorul Mircea Andrei, presedintele PDL Arges, a fost ales sambata de democrat-liberali in fruntea Comisiei pentru Justitie si Afaceri Externe a PDL, anunta arges-online.ro. Andrei a fost singurul candidat pentru sefia comisiei, iar prin validarea sa in functie, acesta va intra in randurile conducerii partidului.

Mircea AndreiFoto: Agerpres

Potrivit statutului PDL, presedintii comisiilor de specialitate intra ca membri de drept in Biroul Permanent al partidului cu rangul de secretari executivi. Dupa congresul PDL din iunie, liderii de organizatii care si-au pierdut posturile au negociat introducerea propriilor oamenii in structura de conducere a partidului.

La sedinta de constituire a Comisiei de justitie, drepturi cetatenesti si relatii externe a PDL, intrunita sambata la Pitesti, au participat presedintele PDL Emil Boc, Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Wiliam Branza, Theodor Paleologu si Florin Popescu.

Dupa ce, in urma cu o zi, la conducerea Comisiei de Infrastructura a fost ales Marin Anton, un democrat-liberal ce dispune de o avere considerabila, noul sef al Comisiei de Justitiei a PDL raporteaza la randul sau o avere impresionanta: 10 terenuri, 9 case, 2 masini de lux si peste 6 milioane de euro in conturi din Elvetia si din tara.

Conform celei mai recente declaratii de avere depuse la Senat, Mircea Andrei are sapte terenuri intravilane, totalizand 15.000 de mp, si trei terenuri agricole in suprafata de aproximativ 20 de hectare in judetele Giurgiu si Olt.

In proprietatea sa mai figureaza sase apartamente si o casa, detinute impreuna cu sotia sa, plus alte doua cladiri detinute cu doi parteneri de afaceri.

Mircea Andrei mai detine doua autoturisme - un Mercedes Benz S500 si un BMW X5, precum si bijuterii, tablouri, colectie de pietre de mina si timbre - toate in valoare de 225.000 de euro.

Senatorul are depozite bancare de aproape cinci milioane de euro in conturi deschise in Elvetia si peste un milion de euro in conturile din tara.

El mai detine titluri de valoare emise de o firma din Hong Kong in valoare de un milion de euro si titluri de stat emise de Guvernul Romaniei de 300.000 lei.

Senatorul a acordat imprumuturi in nume personal ce depasesc 3,5 milioane de euro. In schimb, nu are nicio datorie.

Veniturile obtinute de senator anul trecut sunt de circa 55.000 de lei (din activitatea parlamentara si din consultanta avocatiala), in timp ce sotia sa a realizat venituri de 915.000 lei. La acestea se adauga si venituri incasate din dobanzi bancare, de aproximativ 60.000 de euro.

Sute de mii de euro din contractele cu statul

Potrivit declaratiei sale de interese, Mircea Andrei este asociat in doua firme, una din Romania (cu sediul in Snagov) si una din Austria.

In document sunt consemnate de asemenea si patru contracte de consultanta juridica incheiate cu institutii ale statului.

Senatorul PDL a a incheiat in luna martie 2010 un contract de consultanta cu Electrica S.A, cu durata de un an, tariful fiind de 100 euro pe ora, atunci cand ii sunt solicitate serviciile.

'Alianta pentru o Romanie Curata' aminteste ca, in 2009, Mircea Andrei a mai "consultat" Electrica SA, intr-un alt contract, pentru suma de 200.000 euro. Societatea de stat a incheiat atunci, fara licitatie, ci prin selectie de oferte, un contract de asistenta juridica cu casa de avocatura a senatorului Mircea Andrei, in ciuda faptului ca Electrica avea propria echipa de juristi angajati. Despre contractul incheiat de Electrica (condusa de colegul de partid al lui Andrei, vicepresedintele PDL Dambovita Ioan Folescu) cu biroul de avocatura al senatorului a relatat Evenimentul zilei intr-un material din iunie 2010.

Insa "tunul" dat de Mircea Andrei este reprezentat de trei contracte semnate cu cei de la Consiliul Judetean Giurgiu, scrie portalul Romania curata.

In 2009, cabinetul "Mircea Andrei si Asociatii" a obtinut de CJ Giurgiu, fara licitatie, un prim contract de consultanta juridica, in valoare de 120.000 euro, in vederea privatizarii SC Uzina Termoelectrica (SCUT) Giurgiu. In septembrie 2010, aceeasi casa de avocatura a primit de la CJ Giurgiu un contract in valoare de 500 euro si 25.000 euro onorariu de succes, plus un al treilea contract de 10.000 de lei plus TVA, ce are ca obiect reprezentarea CJ Giurgiu intr-un proces, pierdut de altfel la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatul lui Vintu

In calitate de avocat, Mircea Andrei i-a aparat in fata judecatorilor pe fostii ofiteri SRI Prahova Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, acuzati de luare de mita, dar si pe evazionistul Paul Petre Tardea.

De asemenea, el a fost angajat avocat si pentru firmele tandemului Sorin Ovidiu Vintu - sindicalistul Liviu Luca: Petromservice (PSV Company), Giurgiu Nav si Geoasset, potrivit EVZ.

"Nu-s prieten cu Vintu. Pe Liviu Luca il stiu de mai mult timp, cu el am o relatie mai apropiata si asa am ajuns sa ofer asistenta juridica Petromservice", a sustinut senatorul PDL.

Andrei a reprezentat si grupul UTI - campion al contractelor pe bani publici.