Presedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, a declarat joi seara, la Palatul Victoria, dupa intrevederea cu premierul Emil Boc, ca regreta amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si ca spera ca solidaritatea europeana va prevala, iar decizia va fi luata in urmatoarea luna.

"In numele Parlamentului European, vreau sa ii asigur pe romani in legatura cu solidaritatea europeana.Regret amanarea de azi in decizia aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen. Consider ca ati implementat toate masurile iar din punct de vedere tehnic nu poate fi gasit nimic in neregula. (...) Sper ca spiritul european al solidaritatii va prevala in urmatoarea luna si o decizie va fi luata, pentru ca sunt foarte sigur ca trebuie sa ne reunim si sa ne integram, nu sa refuzam integrarea. (...) Avand toate masurile tehnice indeplinite, exista un singur raspuns simplu Romaniei si Bulgariei: Da!", a subliniat presedintele PE, scrie Agerpres.

De asemenea, el a tinut sa il felicite pe premierul Emil Boc pentru eforturile depuse pentru indeplinirea conditiilor de aderare si a aratat ca PE va sprijini Romania in demersurile urmatoare privind obtinerea deciziei favorabile in acest sens.

La randul sau, primul-ministru i-a multumit lui Jerzy Buzek pentru contributia sa personala la obiectivul Romaniei, dar si pentru votul categoric exprimat de PE in vara in favoarea aderarii la Schengen, care "conteaza enorm" pentru demersul Romaniei.

"Aderarea la Schengen nu este finalizata, dar nici abandonata", a evidentiat seful Guvernului, adaugand ca autoritatile romane sunt totusi ingrijorate in legatura cu pozitia Olandei si Finlandei, pentru ca aceasta a insemnat "schimbarea regulilor jocului in timpul jocului".

Premierul Boc a spus ca Romania conteaza in continuare pe sprijinul politic, parlamentar si diplomatic al presedintelui Buzek in privinta demersurilor privind finalizarea aderarii la Schengen.