Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, aflat la New York la Adunarea Generala a ONU, a declarat miercuri seara, pentru presa romana, ca Romania trebuie sa isi pastreze optimismul in privinta aderarii la spatiul Schengen si a opozitiei anuntate a Olandei si Finlandei la Consiliul JAI de joi, in conditiile in care dreptatea e de partea Bucurestiului, transmite Agerpres.

"Trebuie sa ne pastram optimismul, dreptatea e de partea noastra", a spus Baconschi, intrebat daca mai spera intr-o aderare la Schengen in cursul acestui an.

De asemenea, el a precizat ca nu are informatii ca si alte state UE, in afara de Olanda si Finlanda, ar putea avea rezerve in aceasta privinta. Potrivit ministrului Baconschi, ipoteza unei plangeri a Romaniei la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) impotriva Olandei nu face obiectul unei analize a autoritatilor de la Bucuresti, "pentru moment".

  • "Va pot spune ca printr-un travaliu diplomatic constant am obtinut o flexibilizare din partea Frantei si Germaniei. Toata vara, in special dupa Consiliul European de vara, am conlucrat pe operationalizarea acestui scenariu, el intruneste suportul politic al majoritatii statelor membre, nu am auzit de rezerve exprimate de alte state membre, cu exceptia Olandei si Finlandei. Suntem in continuare intr-o conlucrare stransa si cu presedintia poloneza a Consiliului, si cu Comisia Europeana, cu toate statele membre, am avut si aici, la New York, ocazia de a deschide din nou subiectul cu majoritatea omologilor europeni, am primit sprijinul explicit al celor mai multi si in acelasi timp dorinta majoritatii ministrilor de Externe din tarile UE de a gasi o solutie si de a nu bloca consensul la nivelul rezervelor de natura de politica interna pe care le-a exprimat Olanda", a spus ministrul Baconschi.

El a subliniat si ca "razboiul lalelelor" invocat de unii politicieni olandezi are loc doar in presa, speculatiile facute neavand nicio acoperire in realitate. "Nu exista nicio conexiune pe pozitia adoptata de Olanda pe extinderea Schengen si acest control fitosanitar care nu demonstreaza decat capacitatea Romaniei de a fi riguroasa in ceea ce priveste aplicarea normelor Schengen", a subliniat seful diplomatiei.

"Ceea ce ne dorim este o dezlegare conform regulilor europene pe care si partenerii nostri olandezi le recomanda cu multa strictete. Odata ce suntem gata din punct de vedere tehnic, avem toate raportele pozitive, am avut si avalul masiv al votului favorabil din Parlamentul European, exista o imensa majoritate de state membre favorabile extinderii in doi pasi cu Romania si Bulgaria, asa incat ceea ce speram noi este sa aducem, inclusiv printr-o cooperare mai puternica, direct pe frontiera, cu olandezii, sa aducem argumente pentru flexibilizarea pozitiei adoptate, pentru moment, de Haga", a afirmat oficialul roman.

Nu in ultimul rand, el a tinut sa critice "deplorabila incapacitate" a unor politicieni romani din opozitie "de a se ralia in jurul interesului national". 'Continuam sa lucram disparat, in loc sa facem eforturile necesare pentru a atinge acest obiectiv intr-o energie politica comuna", a mai spus el.