O caracteristica majora a familiei traditionale din Romania, spre deosebire de familiile din clasa de mijloc din tarile occidentale, rezida in lipsa de independenta financiara a parintilor fata de copii si a copiilor fata de parinti dupa finalizarea educatiei.

Din punct de vedere financiar, independenta presupune, pe de o parte, asigurarea unor venituri constante si suficiente dupa retragerea din activitatea profesionala. De cealalta parte, in tarile occidentale, tinerii sunt de cele mai multe ori invatati sa fie responsabili financiar din adolescenta si nu sunt incurajati sa ceara ajutorul parintilor dupa terminarea studiilor – sau chiar inainte.

Care sunt pasii catre independenta financiara in relatia parinti-copii?

1. Inca de la varsta scolii, vorbeste cu copilul despre bani, despre alegerile financiare pe care le faci si modul in care cheltui. Ofera-i mici sume de bani pe care sa le poata administra singur – in felul acesta va face greselile majore cu sume mici, in loc sa piarda toti banii familiei cand va creste.

2. Cand este deja la varsta adolescentei, ajutorul financiar este bine sa fie sub forma unei recompense sau a unui imprumut, nu a unui dar. Poate achita acest imprumut ajutandu-te prin casa, renuntand la o parte din banii de buzunar, ori avand mici succese importante pentru el. Nu te oferi sa platesti pentru orice si-ar dori copilul tau: spune-i sa puna bani deoparte in avans si il vei ajuta sa isi cumpere singur ce isi doreste.

3. Pe masura ce copilul creste, alege un plan financiar care sa-i asigure o suma de bani dupa majorat sau constituie un depozit bancar daca ai destula disciplina financiara incat sa poti depune bani in mod constant. Daca iti doresti randamente mai mari, dar iti poti asuma si riscurile, fa o investitie in numele copilului care sa ii fie de folos mai tarziu.

4. Dincolo de preocuparea pentru copii, parintii trebuie sa se gandesca si la ei insisi. Dependenta de cei tineri la batranete poate fi limitata prin economii sau investitii intelepte – in functie de sumele disponibile si de profilul fiecarei familii.

Ai cativa bani si ceva curaj pentru investitii? Cand sumele disponibile permit, investitiile imobiliare in perioadele cand piata este jos, investitiile la bursa cand companiile atractive sunt subevaluate sau chiar investitia in aur sunt cateva dintre variantele de luat in calcul pe termen lung.

Cand banii sunt mai putini sau profilul familiei este mai conservator, una dintre solutiile evitarii dependentei de copii este pensia facultativa prin care poti economisi suplimentar pana la 15% din venitul brut. Ea se adauga dupa implinirea varstei de 60 de ani pensiei oferite de stat si celei obligatorii (daca este cazul). O solutie similara, dar cu dublu scop, este asigurarea cu componenta de pensie care ofera protectie financiara ca orice alta asigurare, dar este si un mijloc de investitie.

La capitolul investitii accesibile si pe termen lung intra obligatiunile si investitiile in fonduri mutuale care sunt destul de sigure ca sa nu iti risti economiile in mod nesabuit si pot produce randamente multumitoare.

Poti alege si un depozit bancar pentru ca gradul de risc pe care il implica este minim, dar daca stii ca nu esti genul care economiseste consecvent alege instrumente financiare care impun autodisciplina.

Grija parintilor fata de ei insisi nu este o dovada de egoism – fie ca este vorba de sanatate, finante, locuinta sau orice alt aspect major. Grija copiilor pentru o bugetare responsabila este semnul unei educatii financiare sanatoase si a intelegerii nevoii parintilor de a nu trai intreaga viata cu povara inca unei familii – sau a mai multora – pe umeri.