Printul Paul revendica din nou castelul Peles, ferma Baneasa si padurea Snagov, dar si mai multe proprietati de lux din Bucuresti, despre care sustine ca are dreptul sa le imparta cu regele Mihai. Printul Paul i-a deschis regelui Mihai la Judecatoria Sectorului 2 un proces prin care revendica mai multe proprietati de lux, intre care castelul Peles, ferma Baneasa si padurea Snagov, pentru care trebuie sa plateasca o taxa de timbru de aproximativ doua milioane de euro, anunta Mediafax.

Printul PaulFoto: AGERPRES

Paul Phillipe al Romaniei sustine ca proprietatile i-au apartinut bunicului sau, Carol al II-lea, si ca ar trebui sa le imparta impreuna cu regele Mihai.

"In toate tarile, cand a murit Carol al II-lea, s-a deschis masa succesorala, tatal meu cu regele Mihai. S-a deschis in anii '50, '60 in Portugalia, in Franta, in Germania, in Elvetia si in Anglia. Oamenii nu prea stiu asta. Si aici trebuie sa se deschida masa succesorala exact la fel. Nu s-a facut, asta e problema. S-au dat Peles, toate proprietatile fara sa se fi deschis masa succesorala. Asta nu este corect, nici legal. Am deschis acum. Am auzit ca vreau sa iau toata tara. Nu e adevarat. Pe lista de proprietati sunt proprietati care au apartinut lui Carol al II-lea si Elisabetei si ar trebui sa fie impartite impreuna cu Mihai. Tata a murit si sunt eu si Mihai, atat", a declarat, joi, Paul Phillipe al Romaniei.

Printul Paul este de parere ca masa succesorala nu a fost deschisa pentu ca s-a intervenit politic si spera ca va putea plati taxa de timbru in valoare de aproximativ doua milioane de euro la finalul procesului.

"Trebuie facut corect, prin lege. Asta trebuia facut de la inceput. Dar politic s-a intervenit undeva, politic s-a amestecat. (...) Vedem, facem un apel, poate fi platit la sfarsit. Am inteles ca asa s-a facut in cateva cazuri, s-a platit la sfarsit. Daca nu, trebuie sa gasim ceva. Asta e legal, nu ne pot spune ca nu putem deschide masa succesorala. Nu poti sa dai tot unei parti din familie si celeilalte parti nimic. Eu sunt mostenitor al lui Carol al II-lea, egal cu Mihai", a mai precizat printul Paul.

  • Printul Paul si Remus Truica, trimisi in judecata in dosarul privind retrocedarea fermei Baneasa

Paul Phillipe al Romaniei si omul de afaceri Remus Truica au fost trimisi in judecata, in luna mai 2016, intr-un dosar privind retrocedarea fermei Baneasa si a padurii Snagov, prejudiciul in acest dosar ridicandu-se la 145 de milioane de euro.

"Incepand din anul 2006, in contextul in care formulase cereri sau intentiona sa ceara restituirea unor terenuri situate in apropierea Capitalei, inculpatul Al Romaniei Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truica si asociatilor lui din grupul infractional, o cota parte importanta, intre 50% si 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica in Romania si, ulterior, le-a si dat acestora bunurile, pe masura obtinerii lor, in schimbul interventiei membrilor grupului infractional pe langa functionari publici cu atributii in reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecatorilor, urmand a se reusi, in mod injust, obtinerea bunurilor revendicate si punerea in posesia lor", aratau procurorii intr-un comunicat de presa.

In acest context "in perioada septembrie noiembrie 2005, la Primaria Snagov s-a inregistrat o cerere si o revenire prin care inculpatul Al Romaniei Paul Philippe solicita restituirea a 47 ha padure, teren situat in localitatea Snagov". In martie 2006, sustin procurorii, comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primariei Snagov a constatat ca Paul Philippe al Romaniei indeplineste conditiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru suprafata respectiva. Acest lucru s-a intamplat desi reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedarii.

"Atat procesul verbal, cat si anexa 37 au fost semnate de primarul Musat Apostol si de secretarul Dima Niculae si inainte spre validare comisiei judetene constituite la nivelul Institutiei Prefectului Ilfov. La dosarul de restituire nu au fost depuse inscrisuri din care sa rezulte ca inculpatul Al Romaniei Paul Philippe este persoana indreptatita, ca antecesorul sau a detinut un titlu pe acel teren, suprafata de teren si faptul ca detinea padurea la momentul exproprierii", arata procurorii anticoruptie.

Astfel, comisia judeteana Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor i-a recunoscut lui Paul Philippe al Romaniei dreptul de proprietate asupra terenului iar ulterior "s-a actionat apoi pentru punerea efectiva in posesie, demersuri in acest sens fiind facute cu sprijinul primarului Musat Apostol, iar pe de alta parte de inculpatul Truica Remus, care a apelat la persoane din cadrul Directiei Silvice Ilfov, singura institutie care putea dispune punerea in posesie", spun procurorii.

Potrivit procurorilor, "imediat dupa intrarea in posesie, desi a avut cunostinta de decizia din anul 1941 a ICCJ (decizie care recunostea dreptul de proprietate al Statului Roman asupra terenului in defavoarea Regelui Carol al II-lea) inculpatul Jecu Nicolae, in calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate pe numele inculpatului Al Romaniei Paul Philippe".