Curtea de Apel Bucuresti a inceput, miercuri, judecarea in dosarul tortionarului Alexandru Visinescu, sotia unuia dintre detinutii politici care au fost incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat cerand instantei daune morale si materiale de 100.000 de euro, transmite Mediafax. CAB a amanat pentru 22 octombrie judecarea dosarului.

Alexandru VisinescuFoto: Agerpres/AP

La primul termen al procesului in care Alexandru Visinescu este acuzat de moartea a 12 detinuti politici in perioada in care a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, instanta a admis cererea de a fi parte civila in cauza formulata de Nicoleta Eremia, sotia fostului general Ion Eremia, care a fost incarcerat la Penitenciarul Ramnicu Sarat in perioada in care unitatea a fost condusa de Visinescu.

Aceasta a dat o declaratie in fata instantei, in care a aratat de ce doreste sa fie parte civila in cauza si a precizat ca cere daune de 100.000 de euro, din care 20.000 de euro daune morale si 80.000 de euro daune materiale.

Nicoleta Eremia a aratat ca cere daune morale de 20.000 de euro intrucat a suferit foarte mult in perioada regimului comunist, din cauza functiei detinute de sotul ei si a faptului ca acesta a fost detinut politic.

Instanta a admis cererea acesteia de a se constitui parte civila si, totodata, a dispus sa fie trimise adrese in numele altor trei persoane care doresc sa fie parti civile in cauza, la Casa de Asigurari de Sanatate, la Casa de Pensii si la administratiile fiscale din sectoarele in care acestia au domiciliile.

Urmatorul termen de judecata a fost stabilit la 22 octombrie.

Visinescu a fost prezent la primul termen de judecata, acesta venind insotit de un barbat si fiind reprezentat de un avocat.

Potrivit Agerpres, CAB a amanat pentru 22 octombrie judecarea dosarului in care Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, este acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, la 18 iunie, ca Visinescu a fost trimis in judecata pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

IICCMER a descoperit ca Visinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 detinuti politici. In cei sapte ani in care a condus penitenciarul, acesta ar fi instaurat un regim de tortura si teroare.