In lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa. Anual sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. In 2020 se estimeaza o crestere a numarului de persoane cu dementa la 42,3 milioane, iar in 2040 la 81,1 milioane. In Romania exista aproximativ 200.000 cazuri, din care diagnosticate si tratate sunt 10%-15%, comparativ cu 50-60% in alte tari. In ultimii doi ani, numarul persoanelor diagnosticate nu a crescut semnificativ, informeaza Societatea Romana Alzheimer, in deschiderea Conferintei Nationale Alzheimer 2011, cu tema Actualitati in domeniul dementelor.

Mentalitati gresite: "Nu se poate face nimic!"Foto: Vimeo

Ce trebuie facut pentru imbunatatirea calitatii vietii suferinzilor de dementa si care sunt costurile totale ale bolii? Vezi VIDEO, citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Explicatiile acestui fenomen pot fi gasite in stigma legata de boala psihica si dementa, de mentalitatile gresite conform carora dementa este un proces firesc al imbatranirii si “nu se poate face nimic”. Toate acestea demobilizeaza oamenii sa ceara ajutor si sa consulte medicii; din aceleasi motive, exista si medici, din pacate in numar destul de mare, cu rezerve in a incepe un tratament in cazul unei persoane varstnice cu tulburari de memorie, medicii de familie fiind inca in mica masura implicati atat in procesul de diagnostic, cat si in ingrijirea pe termen lung.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.