Mai mult de 60% dintre tinerele cu varsta intre 15 si 18 ani active sexual nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva. Tinerii din intreaga lume folosesc inca metode contraceptive naturale: doua treimi folosesc metoda calendarului si contactului intrerupt. Pana la 24% dintre femei au ales cel putin o data contraceptia de ugenta, iar 30% au folosit metoda calendarului si aproximativ 30% a contactului intrerupt. Sunt rezultatele unui amplu sondaj international, Contraceptia: Cine este responsabil pana la urma?, in care s-au implicat 25 tari si peste 5.000 tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani din Asia Pacific, Europa, America de Nord si America Latina.

Asuma-ti responsabilitateaFoto: BigStockPhoto.com

Fiecare sarcina trebuie sa fie planificata, iar Responsabilitatea contraceptiei cade in sarcina ambilor parteneri implicati intr-o relatie sexuala Despre campania in randul tinerilor romani citeste pe larg si comenteaza pe MedLive.ro.

Studiul este sprijinit de o coalitie de zece organizatii internationale preocupate de sanatatea sexuala - Grupul de Actiune al Tinerilor - si subliniaza o diferenta intre atitudinea tinerilor fata de acceptarea responsabilitatii contraceptiei si ceea ce fac ei in viata lor de zi cu zi. Studiul a fost lansat de Ziua Mondiala a Contraceptiei, sarbatorita anual pe 26 septembrie in 69 de tari, inclusiv Romania.

In toata lumea, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini care au loc in fiecare an sunt neplanificate, iar cele mai mari rate raportate de boli cu transmitere sexuala (BTS) se inregistreaza in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani. Motivul cel mai frecvent citat in sondaj pentru neutilizarea contraceptiei este faptul ca "nu era la indemana" in momentul-cheie.

Cateva date din sondaj:

  • Thailanda: peste o treime dintre tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou au declarat ca motivul principal pentru care nu au utilizat contraceptia este faptul ca "nu este frumos".
  • Regatul Unit si Norvegia:  o cincime dintre tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou nu au utilizat contraceptia deoarece "bausera alcool si uitasera".
  • Doar 28% dintre tinerii asiatici si australieni considera acum ca sunt bine informati despre optiunile de contraceptie existente, fata de 36% in 2009.
  • Rusia: peste 50% dintre respondenti considera ca metoda contactului intrerupt este sigura.
  • Peru: o cincime dintre respondenti considera ca intretinerea raporturilor sexuale in timpul menstruatiei este o metoda eficienta de contraceptie.
  • Turcia: peste o treime dintre tineri considera ca dusul sau baia dupa intretinerea raporturilor sexuale sunt sunt eficiente in prevenirea unei sarcini neplanificate.

Din categoria vestilor bune, aflam ca, din randul femeilor care au ales pilula ca metoda contraceptiva pentru prima oara, 80% au mers la medicul ginecolog, 100% dintre femeile de varsta fertila au auzit de cel putin o metoda contraceptiva, 84,3% au folosit cel putin o metoda contraceptiva, 94,1% stiu de existenta prezervativului, iar 87,8% stiu de existenta pilulei.