Cum se mai prezinta sistemul medical romanesc? "Este greu sa stim cum arata sistemul de sanatate intr-o tara care nu stie cum va arata peste zece ani", spune Cristian Vladescu, responsabil in domeniul sanatatii. Virgil Paunescu, consilier prezidential, pune pe primul loc problema banilor: "Pentru ca medicii romani sa fie bine platiti aici, contributia populatiei la fondul de sanatate ar trebui sa creasca la 20%". Iar daca nu mai avem alte optiuni, putem renunta la sistem cu totul: "Nu mai sunt un client al sistemului de sanatate de vreo 15 ani", a declarat Catalin Avramescu, consilier prezidential. "L-am parasit ingrozit, cum banuiesc ca multi au facut-o deja".

Bogdan Chiritoiu, Catalin Avramescu, Catalin Vladescu, Virgil Paunescu, Thomas KleiningerFoto: MedLive.ro

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Despre reforma sanatatii in Romania se discuta de ani de zile. Marti, la Institutul de Studii Populare, au luat parte la dezbaterea cu tema "Reforma sistemului sanitar romanesc", organizata de Institutul de Studii Populare (ISP) si Konrad Adenauer Stiftung (KAS). Au participat Cristian Vladescu, Virgil Paunescu, Bogdan Chiritoiu. In introducere, a vorbit Thomas Kleininger, director de Comunicare in cadrul Registrului Comertului). A moderat Catalin Avramescu, consilier prezidential.

Iata cateva din concluziile intalnirii:

Cristian Vladescu (medic, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din domeniul Sanatatii Publice, director general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar):

  • Este greu sa stim cum arata sistemul de sanatate intr-o tara care nu stie cum va arata peste zece ani.
  • Speram ca prin descentralizare sa se investeasca mai mult in sanatate.
  • Procentele alocate pentru medicamente in Romania sunt printre cele mai mici din Europa.
  • 55% din fonduri se aloca pentru salarii si numai 33-35% pentru medicamente.
  • O solutie pentru obtinerea mai multor fonduri ar fi transferul spitalelor catre fundatii.

Virgil Paunescu (medic, consilier la Departamentul de Sanatate Publica al Presedintiei Romaniei):

  • Pentru a aduce fonduri la sistemul de sanatate trebuie sa se dezvolte si sistemul privat al asigurarilor de sanatate, ca "o alternativa la monopolul statului".
  • Din pricina acestui monopol, anual, 200.000 de persoane din Romania se trateaza in Ungaria si in alte tari.
  • Principalele motive pentru care medicii romani pleaca in strainatate il reprezinta salariile mari, alaturi de dotari si conditii de lucru.
  • Pentru ca medicii romani sa fie bine platiti aici, contributia populatiei la fondul de sanatate ar trebui sa creasca la 20%. Acest lucru nu ar fi acceptat si atunci trebuie gasite alte solutii.
  • Pentru a rezolva problemele din sanatate trebuie vointa politica.

In dezbatere a intervenit dr. Sorin Popescu, reprezentantul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Acesta a indicat ca:

  • In Romania nu exista, practic, niste date reale privind costurile din sanatate.
  • Criteriile pentru obtinerea de fonduri sunt cele bazate pe numarul cazurilor rezolvate (DRG) pentru spitale.
  • Ca atare, medicii sunt interesati sa aiba cat mai multa cazuistica.
  • Plati pe care companiile le fac catre medici pentru promovarea de medicamente: aceste plati sunt reglementate, la vedere; este vizata pregatirea medicilor si punerea lor la punct cu cele mai noi informatii.

Bogdan Chiritoiu (medic, presedintele Consiliului Concurentei):

  • Pentru a aduce mai multe resurse in sistemul de sanatate ar trebui schimbat sistemul de impozitare sau introduse asigurarile private.
  • Consiliul Concurentei are in investigatii sase plangeri din domeniul sanatatii, la care se adaugau altele privitoare la contractul cadru si la reglementarile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii.

La dezbatere au fost prezenti membri ai Comisiei de sanatate si familie a Camerei Deputatilor, oameni din domeniul farma, reprezentanti ai sistemului farmaceutic si medical, precum Dr. Sorin Paveliu, medic primar de medicina interna la Societatea Civila Medicala "Dr. Paveliu" si investigator in domeniul cercetarii.

Moderatorul Catalin Avramescu, consilier prezidential, a facut la randul sau cateva precizari deosebite:

  • Nu mai sunt un client al sistemului de sanatate de vreo 15 ani. L-am parasit ingrozit, cum banuiesc ca multi au facut-o deja.
  • Ce simple sunt lucrurile de partea cealalta a baricadei... Eu am facut saltul direct spre capitalismul perfect. Zilele trecute mi-a spus sotia mea, in contextul in care vroiam sa mananc nu stiu ce: "Ai tensiune!"... Zice: "Ceai de paducel". Simplu! Vedeti?
  • (un participant la dezbatere a atras atentia ca problema de fond este costul mare al tratamentelor bolilor grave): Acum, vorbind serios, riscul este foarte mic. Deci, in treaba asta cu asigurarile, va spun sincer, asa cum o vad eu, ca pacient potential: este ca si cum as investi in bilete de loterie.
  • Raman cu incapatanare la formula ceaiului de paducel.