Activitatea de transplant din Romania a inregistrat, marti, o premiera absoluta, respectiv cinci donatori de organe din trei orase diferite (Timisoara, Cluj si Oradea), intr-un interval de doar 36 de ore, a declarat marti, pentru Mediafax, coordonator national al programului, dr. Victor Zota.

"Este pentru prima data cand avem cinci donatori in trei orase diferite. In acest context, cinci bolnavi cu suferinta hepatica vor fi salvati", a spus Zota.

Coordonatorul Programului national de transplant a precizat ca, luni, au fost doi donatori in Timisoara, de la care medicii au facut prelevare de ficat si de rinichi. Ficatul a fost adus in Capitala si transplantat marti dimineata. Tot marti, alte echipe au plecat spre spitale din Oradea, Timisoara si Cluj, unde au fost facute prelevari de ficat si de rinichi. Ficatul prelevat va fi adus tot in Capitala, iar rinichiul, la Cluj-Napoca.

"Este o minune sa vorbim despre cinci bolnavi cu suferinta hepatica grava, care stau de ani pe liste de asteptare si care vor fi salvati intr-o zi", a mai spus Zota.

Romania are 2.500 de oameni care traiesc datorita transplantului, iar alte cateva mii sunt pe lista de asteptare, din cauza numarului inca mic de donatori, de specialisti din programul national si de centre unde sunt realizate operatiile, declara Zota, in 19 iunie 2012.

Numarul transplanturilor efectuate in Romania a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori in 1999, la patru la un milion in 2011, fiind insa sub media europeana, de 15 la un milion.