Ministrul Sanatatii Raed Arafat a anuntat luni, la inaugurarea noii Unitati de Primiri Urgente a Spitalului Floreasca, ca spitalele isi mai pot face propriile achizitii doar pentru sase luni, ulterior acestea urmand sa fie realizate centralizat, pentru mai multi ani, de catre Ministerul Sanatatii, informeaza Mediafax.

"Ordinul privind achizitiile centralizate este la avizat in Ministerul Sanatatii. Lucram inclusiv pe codul etic. Va iesi ordinul pentru materialele pe care le vom achizitiona in urmatorii ani. Pentru inceput, ordinul vizeaza achizitiile foarte scumpe, dar si cele ieftine, dar prin care se iau in cantitati foarte mari", a explicat ministrul Arafat.

Prin modificare procedurii de achizitie se spera diminuarea substantiala a costurilor si un control mai bun asupra consumului, a declarat Raed Arafat precizand ca materialele ieftine la care face referire sunt cele de tipul manusilor sau al sondele nazale ale caror preturi de achizitie pot fi si de 60 de ori mai mari la anumite unitati.

Potrivit ministrului, "spitalele nu vor mai face achizitii decat pentru sase luni. Apoi, va intra in vigoare ordinul. In curand, vom face publice normele de aplicare a ordinului, astfel incat toata lume sa vada despre ce achizitii vorbim. Cred ca, prin acest ordin, nu vom mai avea intreruperi in aprovizionare."

Potrivit unui proiect de ordin dat publicitatii in noiembrie, Ministerul Sanatatii (MS) va face achizitii pentru spitalele din reteaua proprie si cea a autoritatilor administratiei publice locale, dupa ce a constatat ca au fost cazuri cand pretul de cumparare a unui anumit produs a fost si de zece ori mai mare de la o unitate la alta. Ministerului Sanatatii urmeaza sa fie desemnat ca unitate de achizitii centralizata.

Potrivit proiectului, unitatea de achizitii centralizata, respectiv MS, incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua ministerului si cea a autoritatilor administratiei publice locale.

In prezent, fiecare spital/unitate sanitara cu paturi desfasoara, in mod individual, procedurile de achizitii publice pentru achizitia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, in acest conditii sunt situatii in care preturile de achizitie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto difera de la un spital la altul, la acelasi produs si cu aceleasi specificatii tehnice, chiar si in situatia in care acesta provine de la acelasi producator sau distribuitor. In unele cazuri, preturile de achizitie au variatie foarte mare, ajungand chiar la valori de zece ori mai mari.