O judecatoare a unui tribunal de copii din Dublin, Irlanda, a declarat la finalul unui proces ca “romii isi cresc copiii cu gandul de a-i invata sa fure, se pare ca aceasta este cultura lor, acesta este modul in care, din pacate, functioneaza aceste familii. Este o cultura diferita, nu are nimic in comun cu a noastra, iar magazinele noastre sint jefuite pe banda rulanta”. In proces, o tinara din Romania de etnie rroma este acuzata de furt.

Adolescenta de 16 ani, a ajuns in Irlanda cind avea 13 ani si a nascut acum un an un copil. Ea este acuzata de mai multe furturi din magazine din diferite zone ale Dublinului. Ea a primit o sentinta de 7 zile de inchisoare, datata insa din momentul primei arestari, si o amenda de doar 200 de euro. Serviciile sociale si de sanatate irlandeze care au investigat viata tinerei de 16 ani nu au luat nici o masura, considerind ca aceasta nu are nevoie de ajutor.

In fiecare an, Irlanda cheltuie milioane de euro din bugetul de stat pentru servicii destinate romilor din Romania, prin acoperirea platilor pentru avocatii din oficiu, prin serviciile sociale si de sanatate, prin alocatii pentru copii.

Luna trecuta, Politia din Dublin a dezmembrat mai multe retele de infractori romani, dupa un an de operatiuni, arestand in final peste 300 de romi romani. In ultimele luni, bande de infractori romani au luat cu asalt si vestul Irlandei, orasul Galway fiind cel mai afectat, zeci de patroni de magazine amenintind ca vor incepe sa-si faca singuri dreptate daca autoritatile nu pun capat fenomenului.