Concertul manelistului Nicolae Guta a pus pe jar primaria din oraselul sicilian Canicattì. Dupa o sedinta de jumatate de zi, oficialii orasului au decis sa permita desfasurarea concertului, cu citeva conditii. Iata in exclusivitate cele patru restrictii majore care se vor conditiona desfasurarea concertului lui Nicolae Guta la Canicattì, in Sicilia: 1: va fi interzis alcoolul, 2: vor fi admisi numai 2500 de spectatori, 3: vor fi 50 de politisti cu detectoare de metal, 4: vor fi intarite masurile de siguranta, prin mobilizarea unui numar sporit de carabinieri si pompieri gata sa intervina in caz de necesitate.

Hotararea continand cele patru restrictii a fost luata in cadrul consiliului special de urgenta organizat vineri la pranz in prefectura orasului. Numai cu aceste patru conditii, institutiile si-au dat ok-ul pentru concertul de pe 19 iunie de pe stadionul local “Carlotta Bordonaro”.

“In urma articolelor aparute in presa locala si a unor declaratii ale preotului ortodox din zona, am decis sa nu mai acordam patronajul primariei pentru concertul lui Nicolae Guta, programat de pe 19 iunie. Este un act necesar. A reiesit dintr-o dezbatere intensa pe aceasta tema in consiliul local”, ne-a declarat Giovanni Petix, responsabilul pe cultura al primariei din orasul Canicattì.

La Canicattì, mic orasel de pe coasta de vest a Sicilei, de cateva zile s-a declansat o adevarata furtuna mediatica si institutionala legata de venirea manelistului din Romania. “La ora 9,30 (azi, 12 iunie) a fost convocat un consiliu de urgenta in Chestura, la care participa reprezentantii primariei si cei ai prefecturii, pentru a decide impreuna daca acel concert se va organiza sau nu, mai bine zis daca exista vreun pericol real pentru siguranta publica”, ne-a mai spus responsabilul din cadrul primariei din Canicattì. Consiliul convocat in prefectura a decis ca manifestatia va avea loc la data stabilita, dar cu unele modificari organizatorice.

Din surse locale, HotNews.ro a aflat care au fost deciziile luate, azi la pranz, in consiliul sicilian: va fi permis accesul pentru numai 2500 de spectatori romani, vor fi mobilizati 50 de politisti (“steward”) cu detectoare manuale de metal, va fi suplimentat numarul de carabinieri si pompieri fata de cazul unui concert obisnuit. De asemenea, va fi interzisa consumarea bauturilor alcoolice pe durata concertului.

Totul a inceput acum cateva zile, cand asociatia siciliana “Aurora”- putin cunoscuta la Canicattì, a solicitat patronajul primariei din oras pentru a organiza o “manifestatie cu caracter cultural”. Programul prevede si un concert sustinut de Nicolae Guta pe stadionul din localitate, “Carlotta Bordonaro” - cu o capacitate de 4000 de locuri.

Initial, primaria si-a dat consimtamantul formal pentru a patrona evenimentul. In doar cateva zile, la Canicattì, dar si in orasele limitrofe (Agrigento, Gela) precum si la Palermo, au inceput sa fie lipite afise in care oamenii sunt invitati la concertul cantaretului de manele. Costul biletelor a fost stabilit la 25 de euro.

Vestea despre concert a ajuns si la urechile parohului roman din Agrigento, parintele Pavel Matias, care a avut anumite reticente in legatura cu concertul, reactie preluata si de presa locala: “Spectacolul lui Nicoale Guta va atrage in oras mii de conationali, iar riscul producerii unor dezordini nu trebuie subevaluat”, a declarat parintele Pavel ziaristilor de la Agrigento News. “Nu inteleg cum primaria orasului Canicattì si provincia Agrigento au putut sa patroneze acest eveniment”.

Ulterior, parintele Pavel a declarat pentru saptamanalul “Gazeta Romaneasca” din Peninsula, ca a indrumat enoriasii sa nu se duca la concertul lui Nicoale Guta, avand in vedere ca ortodocsii tin in aceasta perioada post, inainte de sarbatoarea apostolilor Petru si Pavel. “Sunt mahnit ca anul trecut am solicitat sprijinul Primariei pentru aducerea unor ansambluri folclorice, dar nu s-au gasit fonduri. Cum sa promovam cultura romaneasca? Ce sa aratam italienilor? Eu nu am nimic personal cu Nicolae Guta”, a mai declarat parintele Pavel.

Primaria din Canicattì a luat act de pozitia preotului roman, si, dupa o prima dezbatere in consiliul local, a hotarat anularea temporara a deciziei privind acordarea patronajului. Primarul, Vincenzo Corbo, a declarat ca este necesara intrunirea unei comisii speciale, care sa decida asupra riscurilor legate de “functionarea stadionului comunal unde ar trebui sa aiba loc spectacolul artistului de etnie rroma”. Hotararea celor patru restrictii prezentata la inceputul articolului a pus punct polemicii.

Nicolae Guta nu a putut fi contactat de HotNews.ro. Membrii staff-ului sau ne-au informat ca el este in Spania si ca nu stiu nimic de polemica din Sicilia.