Mai multe muncitoare din Romania si din Polonia erau obligate sa munceasca, in conditii de sclavie, la culesul capsunilor si al sparanghelului, in estul Frantei, relateaza AFP.

Autoritatile au deschis o ancheta privind conditiile de lucru ale muncitoarelor din estul Europei, dupa ce un sindicat a acuzat conditiile extrem de dure impuse acestora de catre angajatori.

Intr-un comunicat difuzat presei, sindicatul CGT a denuntat conditiile "inumane" si de "sclavie", demne de "o alta epoca", in care erau obligate sa munceasca romancele si polonezele, la o ferma din Brumath.

Potrivit sindicatului, femeile primeau un salariu de cativa eurocenti pentru fiecare kilogram recoltat.

Sase euro pentru zece zile de munca

Muncitoarele erau cazate pe un teren namolos, inconjurat de garduri de sarma, in adaposturi care "semanau cu niste custi".

Femeile erau platite cu sase euro pentru zece zile de munca, sustine sindicatul citat.

Inspectia franceza a muncii a confirmat ca a fost sesizata in acest caz.

"Am fost sesizati, ne-am deplasat acolo si ne-am facut datoria. Ancheta este in curs", a precizat un oficial al inspectiei muncii.

Primarul din Brumath, Etienne Wolff, a precizat ca angajatorul, un german care exploateaza de mai multi ani un teren agricol din aceasta comuna, a mai avut de-a face cu justitia.

Mai multe zeci de muncitori care lucrau aici au fost trimisi in Romania miercuri, precizeaza sindicatul, care intentioneaza sa se constituie in parte civila pentru incalcarea prevederilor Codului muncii.