Tana de Zulueta, politician de marca din Italia, a fost primul cetatean strain ales in Parlamentul italian. Mama sa era nascuta in Anglia si tatal spaniol. A studiat la Cambridge si la London School of Economics. A lucrat ca ziarist pentru BBC, fiind apoi corespondent in Italia pentru Sunday Times si The Economist. Din 1996 a avut trei mandate de parlamentar in Italia. In cadrul Consiliului Europei, a reprezentat Adunarea parlamentara la Commission against Racism and Intolerance - Comisia impotriva Rasismului si Intolerantei. La alegerile parlamentare din aprilie 2008, Tana de Zulueta a refuzat sa candideze, in semn de protest fata de opozitia Parlamentului de a discuta legile cu privire la monopolul asupra presei. Chiar in ziua adoptarii pachetului de legi privind siguranta nationala, am abordat-o pe cunoscuta luptatoare pentru drepturile omului cu cateva intrebari pe aceasta tema.

HotNews.ro.: Noul pachet de legi cu privire la siguranta publica este sau nu in concordanta cu Directivele europene?

T.D.Z.:Categoric exista neconcordante grave cu legislatia europeana. Si pe vremea guvernului Prodi a fost adoptat un decret asemanator, in urma asasinarii Giovannei Reggiani. Un decret conceput sub semnul emotiilor de moment, ceea ce nu ar trebui sa se mai intample niciodata. Un decret care viola, in mod substantial, Directiva europeana cu privire libera circulatie a cetatenilor comunitari.

In acel moment, in Parlament, am reusit sa blocam o lege care ar fi fost dur condamnata de institutiile europene. Din pacate, azi suntem din nou in aceeasi situatie. Cred ca actualul ministru de externe, Franco Frattini, fost comisar european, inca isi mai aduce aminte de legile comunitare.

Sper ca si Romania, prin guvernul sau, sa explice Italiei ca situatia trebuie gestionata in regim paritar. Imi amintesc, in context, de vizita la Roma a unui grup de parlamentari romani. Nu se pot viola legile Uniunii Europene prin decizia unilaterala a unui singur stat membru. Nu exista precedente in acest sens si nici motive pentru a pune in act asemenea legi!

HotNews.ro: Care sunt, concret, urmatorii pasi pe care guvernul Berlusconi poate sa-i faca in legatura cu cetatenii comunitari si ce efect ar putea avea la nivel european?

T.D.Z.: Trebuie acordata multa atentie pasilor pe care ii va face guvernul. Deocamdata, decretul a fost prezentat presei, inainte de aprobare, in zece versiuni diferite. Trebuie de vazut ceea ce este gresit, pentru a putea fi corectat in Parlament.

In ceea ce priveste gestionarea liberei circulatii a persoanelor, deja s-a facut o greseala. Deciziile luate ar fi trebuit propuse intr-un proiect de lege, nu intr-un decret. Presedintele Giorgio Napolitano nu va semna niciodata un decret care sa vina in contradictie cu legile europene, deci posibilitati de stopare exista. Este important ca sa fie aratat Italiei, stat membru al Uniunii, cu calm dar si cu fermitate, ca nu actioneaza de una singura in materie de siguranta nationala. Ma refer, in primul rand, la cetatenii comunitari, deci romanii.

Personal, cred ca se va ajunge la un compromis rational. Ma tem insa de faptul ca se risca intensificarea anumitor prejudecati, aparitia unui sentiment de xenofobie fata de cetatenii rromi-romani, nu si fata de cetatenii romani. Exista o confuzie absurda in acest sens. Este un simptom al unei veritabile vanatori de vrajitoare, care nu face onoare tarii mele.

HotNews.ro: Cat de grava e “chestiunea romanilor” in Italia?

T.D.Z.: Romanii sunt foarte numerosi in Italia. Cred ca sunt peste 700.000 de romani, care pot ajunge si la un milion, in anumite momente. De pilda, cand ajung in Italia rude sau prieteni ai celor care se afla deja aici. E un numar mare de prezente in acelasi loc si in acelasi timp. Dar italienii trebuie sa se obisnuiasca. Daca voi, romanii, ati venit aici, inseamna ca aveti motive. Exista o anumita cerere de munca.

Apoi, trebuie sa tinem cont si de apropierea culturala, lingvistica. Suntem doua popoare foarte asemanatoare. Deci aceasta ostilitate, care se simte mai ales in ultimul timp, apartine unui moment pe care sper sa-l depasim in curand. Trebuie sa adaug ca faceti niste lucruri minunate voi, romanii: acela de a ajuta italienii sa se trezeasca dintr-un cosmar. Cosmarul fricii de Strain. Tocmai italienii, care au fost un popor de imigranti!

Milioane de italieni inca mai traiesc in tarile unde au plecat sa-si caute de munca. Au ramas in America de Sud, Statele Unite, Germania, Elvetia, Australia… In aceste tari exista parlamentari de origine italiana. Cand vom avea si romani in Parlamentul din Italia? Abia atunci vom putea vorbi de o convietuire serioasa.