In capitala italiana se desfasoara, timp de doua zile, Conferinta Europeana cu privire la tigani, evenimentul avand ca obiect discutarea chestiunii tiganilor in context european. Initiativa apartine guvernului italian, prin ministerele de interne si cel al protectiei sociale.

In deschiderea lucrarilor, Marcella Lucidi, subsecretar la ministerul de interne, a avansat o propunere inedita din partea guvernului italian si anume aceea de a recunoaste populatiei tiganesti prezenta in Italia statutul de minoritate lingvistica. Proiectul, a precizat Lucidi, concretizeaza o lege din 1999 si permite crearea unui statut juridic al tiganilor prin colaborarea unei comisii speciale interguvernamentale cu asociatiile direct interesate si institutiile locale.

In acelasi timp Lucidi a tinut sa precizeze ca “Italia se implica activ in apararea drepturilor cetatenilor tigani, dar fara ca acest lucru sa insemne ignorarea unui context de legalitate, unde obligatiile trebuie respectate de toti cetatenii”. Preluand termenul folosit intr-o rezolutie a Parlamentului European, Lucidi a definit problema tiganilor “ o sfidare pentru Uniunea Europeana”.

"Este nevoie de o colaborare stransa a tuturor tarilor Uniunii pentru a infrunta chestiunea complexa a tiganilor", a aratat subsecretarul italian. In ceea ce priveste tema sigurantei publice, “este un subiect care priveste intreaga comunitate tiganeasca, incluzand femeile si copiii etniei respective, victime, la randul lor, violentei din comunitatile tiganesti”.

Profesorul universitar Marco Impagliazzo, de la Universitatea din Perugia, a atras atentia asupra pericolului difuzarii in Europa al unui “sentiment anti-tigani”, acelasi sentiment care a condus la exterminarea tiganilor de catre nazisti.

In Italia sunt prezenti circa 120 000 de tigani, dintre care aproximativ 60 000 sunt italieni. Tiganii s-au stabilit in Peninsula din secolul al XV-lea, deci este absurd sa se vorbeasca azi despre “o situatie de urgenta” cu privire la tigani. “Tiganii sunt cetateni europeni, dar nu se bucura intotdeauna de aceleasi drepturi ca si ceilalti cetateni ai continentului” a concluzionat Impagliazzo.

Dana Varga, consilier al primului ministru Calin Popescu Tariceanu, a participat la lucrarile conferintei de la Roma. Ea a precizat, in contextul discutiilor asupra prezentei tiganilor ce provin din Romania, ca “problema lor trebuie tratata impreuna la nivel european, cu solutii clare si concrete”.

In cursul zilei de miercuri, Conferinta va continua cu o prezentare istorica asupra prezentei tiganilor pe teritoriul italian si in Europa. Vor fi dezbatute si alte teme, precum educatia, ca element fundamental necesar integrarii si bunei convietuiri, probleme legate de gasirea locuintelor, dar si de apararea drepturilor minoritatii si respectarea regulilor de convietuire.