Institutul Hispano Rumano - Casa de Rumania, organizatie a cetatenilor romani din orasul spaniol Castellon, a organizat duminica un eveniment cultural dedicat sarbatoririi Zilei Limbii Romane. Evenimentul a avut loc la sediul Casei "Castilla la Mancha", care a colaborat la realizarea acestui act, iar programul a fost prezentat atat in limba romana cat si in limba spaniola.

Ziua Limbii Romane, sarbatorita la CastellonFoto: Casa de Rumania

Evenimentul a fost deschis prin interpretarea corala a poeziei "Limba romaneasca" de Gheorghe Sion, urmata de un scurt istoric al originii si evolutiei limbii romane, realizat de vicepresedintele Institutului, Edgar Breso.

Cosmina Bucur a recitat poezia "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie", de Mihai Eminescu, iar Carla Scrobutiu Todorut a interpretat la pian o adaptare dupa celebra melodie "Multumesc iubita mama".

Ziua Limbii Romane, sarbatorita la Castellon

Ziua Limbii Romane, sarbatorita la Castellon

Foto: Casa de Rumania

Edgar Breso si Madalina Petcu au oferit publicului o prezentare bilingva, care sublinia contributia limbii romane la imbogatirea patrimoniului literaturii universale, urmata de lectura unor fragmente din celebra creatie a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra, "Don Quijote de la Mancha".

Tot in cadrul programului, Bianca Florea si Lusia Radut au interpretat melodiile "Mandru ca esti roman" si "La oglinda", de George Cosbuc.

Seara s-a incheiat cu interpretarea unor melodii la pian, ale tinerilor artisti, Carla Scrobutiu Todorut si Thomas Manuel Istrate, anunta organizatorii.

Ziua Limbii Romane, sarbatorita la Castellon

Ziua Limbii Romane, sarbatorita la Castellon

Foto: Casa de Rumania

La eveniment au participat consulii Gheorghe Florea si Angelica-Cristina Marcu, reprezentanti ai Consulatului Romaniei la Castellon de la Plana.

"Institutul Hispano Rumano - Casa de Rumania se afla la inceput de drum. Avem ca punct de pornire dorinta arzatoare de a schimba imaginea Romaniei in Spania si imbunatatirea vietii cetatenilor de origine romana rezidenti in Castellon de la Plana. Vom incerca, in masura posibilitatilor, sa ajutam oamenii de cultura si tinerele talente sa se faca cunoscute in societatea spaniola. Avem o cultura bogata si romani foarte talentati. Ajutandu-i pe ei sa se remarce, ajutam Spania sa inteleaga Romania", a declarat Manuel Paduraru, presedintele Institutului Hispano Rumano (Casa de Rumania), si consilier in cadrul Primariei din Castellon.