In timp ce peste zece mii de sasi transilvaneni sarbatoresc traditionala Heimattag (Ziua Patriei) la Dinkelsbühl, in Germania, cel mai de frunte sas al tarii, presedintele Klaus Iohannis, a ales sa fie de Rusalii in locul sau preferat, la Sibiu. Heimattag-ul se tine de 65 de ani in orasul situat in Franconia bavareza si este evenimentul comunitar anual cel mai important al urmasilor colonistilor germani care, de 850 de ani incoace, s-au stabilit pe teritoriul transilvanean. Marea lor majoritate s-a repatriat la finele secolului trecut in Germania, iar de Romania ii leaga fire din ce in ce mai subtiri. Multi romani ii regreta, caci Transilvania arata altfel cu sasii cei gospodari in ea.

Parada portului popular la Ziua Sasilor de la DinkelsbuhlFoto: Dani Rockhoff

Doua zile tine evenimentul de la Dinkelsbühl desfasurat anul acesta in 15-16 mai, sub motto-ul „Si eu ii apartin! Dar tu?“ E un slogan de integrare etnica, de multiculturalism, un proiect atat de promovat, dar si atat de controversat in Germania ajunsa anul trecut un butoi de pulbere, din cauza sutelor de mii de refugiati. Motto-ul reflecta orientarea sasilor inspre „intelegerea intre popoare si a respectului reciproc, cu pastrarea concomitenta a interesului autohton“, dupa cum precizeaza Federatia Sasilor transilvaneni din Germania.

Sasii, ca si svabii din Romania, n-au fost pusi niciodata in situatia azilantilor din anii 90 si nici a ulteriorilor refugiati economici sau de razboi. Ca etnici germani, ei si-au intrat in drepturi imediat, primind ajutoare de integrare si chiar credite cu dobanzi foarte mici de la banci. Statul german s-a bucurat mult sa isi reinprospateze forta de munca cu cateva sute de mii de etnici germani din Romania si peste doua milioane din fostul URSS.

Harnici si pusi pe treaba in noul context foarte ofertant, etnicii germani nu au inselat asteptarile autoritatilor, muncind cu zel in uzinele auto din sudul Germaniei, cumparandu-si case si votand CDU.

Trecand intr-un registru glumet, amintesc un banc: „Cum se recunoaste sasul transilvanean, repatriat in Germania? Dupa: 1) tinuta lui conservatoare 2) dispretul lui fata de socialisti si verzi 3) masina lui neaparat nemteasca 4) datoriile la banca 5) casa in general prea mare si prea scumpa 6) silinta lui nemasurata, cauzata de punctele 4 si 5.

Prezenta lui in Germania e insa grozav de binevenita. Cu si de pe urma lui, se bucura: 1) bancile, asigurarile si alti finantatori 2) magazinele si firmele auto 3) patronii germani, mai ales din industria automobilelor 4) demografii germani si partidele de dreapta 5) biserica evanghelica 6) baile termale si plajele ieftine 7) fostii colegi, vecini si alte „elemente” din Romania, care i-au inlesnit plecarea inainte de 90”.

Constiinciozitate la locul de munca si o oarecare laudarosenie il caracterizeaza pe sasul transilvanean. Sasii au insa un bun spirit de echipa. Neasimilati chiar in intregime de autohtonii germani, ei tin la comunitatea lor, la dansuri, traditii, cutume, ca si la steagul lor comunitar pe care scrie „Siebenbürgen, teure Heimat”, adica „Transilvanie, patrie scumpa”. Acum, este adevarat ca ei au parasit-o si ca numarul sasilor ramasi in Romania pare a fi cca 16.000 (din aproape o jumatate de milion existent in Romania in anii `50), insa memoria locurilor dintai ramane.

Cata importanta se da sasilor din Germania o demonstreaza si venirea la Dinkelsbühl a oficialilor germani. Pentru duminica a fost anuntata prezenta si luarea de cuvant a sefului cancelariei federale si ministru al integrarii, Peter Altmaier (CDU). La eveniment urmau sa ia parte presedintele Federatiei Sasilor transilvaneni, Bernd Fabritius (CSU), si premierul roman Dacian Ciolos, aflat in vizita oficiala in Germania.

Luni, Peter Maffay - un sas din Brasov faimos pe scena ca interpret de muzica rock si in Romania pentru niscaiva proiecte caritabile-, este asteptat sa conduca „o discutie de podium” referitoare la integrare, buna intelegere intre popoare si respect interetnic.

Organizatorii sconteaza in anul acesta pe cca 20.000 de participanti. Unul dintre punctele de atractie principale a fost marea defilare in costume traditionale, prin centrul vechi al orasului Dinkelsbühl, din dimineata zilei de duminica.

Iar lucrurile par sa nu se incheie doar cu marsuri, discursuri si carnaciori cu bere. Federatia Sasilor transilvaneni ar avea in lucru un concept de promovare culturala sporita, in care Muzeul Sasilor din Gundelsheim, ca si infiintarea unui post de referent cultural pentru Transilvania, vor beneficia de sprijin material de la guvernul federal.