Artistul fotograf Dragos Lumpan reprezinta Romania la cel mai important festival de fotografie din Spania, în sectiunea OpenPhoto care se desfăsoară în fiecare an la Cuenca. Lucrarile expuse de Dragos Lumpan fac parte dintr-un amplu proiect dedicat transhumantei si sunt prezentate sub denumirea "Ultima transhumanta".

Dragos Lumpan este unul dintre cei mai apreciati si premiati fotografi ai momentului din România. Colaborator constant al revistei National Geografic, autor al unor albume tulburătoare (despre mănăstirea Stavropoleos sau despre viata monahală dintr-un lăcas din nordul Moldovei), dar si autor de fotografii de publicitate sau scurt-metraje de documentare, Dragos Lumpan este un artist complex, cu o privire atentă îndreptată spre zone mai putin vizibile ale realitătii. Asa s-a întîmplat cu amplul proiect dedicat transhumantei, din care face parte expozitia ce va fi deschisă vineri în Spania. Dragos Lumpan a urmărit din interior, de multe ori trăind loalaltă cu ciobanii, fenomenul transhumantei, nu doar în România, ci si în Turcia, Albania, Grecia, Italia. Spania este de asemenea o tară în care mostenirea lui Abel a fost prezentă secole de-a rîndul. Dragos Lumpan încearcă, prin fotografii deja premiate (Premiul al III-lea la European Central Bank Annual Photography Award în 2009, cu fotogafiile expuse la MNAC), să capteze esenta unui fenomen pe cale de disparitie, ca atîtea dintre traditiile lumii vechi. Animale docile, amănunte mizere ale vietii de stînă, pe fundalul luminilor de autostradă, nenumărate detalii din aceste fotografii semnate de Dragos Lumpan sînt greu de uitat.

Expozitia lui Dragos Lumpan se numeste Ultima transhumantă si vernisajul va avea loc pe 10 iunie, la ora 12.00 în sala Fundaţiei Antonio Saura, Casa Zavala din centrul orasului Cuenca, în prezenta artistului, a oficialitătilor locale, a reprezentantilor PhotoEspaña si ICR Madrid. Expozitia va putea fi vizitată pînă pe 24 iulie, informeaza ICR Madrid..