Alba Iulia ar putea fi viitoarea capitala culturala europeana din Romania, este de parere actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu si singurul roman care face parte din juriul Comisiei Europene de acordare si monitorizare a titlurilor de Capitala Culturala Europeana: "Alba Iulia este unul din cele mai mari situri istorice bine renovate. Acolo s-a produs o conjunctie intre investitia privata si investitia de stat. S-au refacut spatii uriase din fosta cetate", spune Constantin Chiriac, citat de Agerpres.

Cetatea Alba Carolina din Alba IuliaFoto: AGERPRES

El a subliniat ca Alba Iulia are doua avantaje: apropierea de Sibiu, care a fost capitala culturala europeana in 2007, si cetatea proprie bine conservata. Principalele dezavantaje pe care le are Alba Iulia, dar care ar putea fi remediate, sunt lipsa unei infrastructuri culturale si a uneia care sa ajute orasul ca castige o competitie europeana, mai spune Constantin Chiriac:

  • "E adevarat ca acolo nu exista infrastructura culturala deloc si nici forte artistice. Dar sunt inca zece, 12 ani. Dincolo de asta, Alba Iulia este in proximitate fata de Sibiu, Targu-Mures, de Cluj-Napoca, este un aeroport aproape".

Constantin Chiriac, care va decide, alaturi de alti sase fosti directori de Capitale Culturale Europene, viitoarele orase CCE, recomanda Guvernului roman sa aloce 1% din PIB culturii si sa creeze o competitie nationala intre 10 - 12 orase, care vor sa ajunge viitoare capitale culturale:

  • "Romania ar trebui sa aloce 1% din PIB pentru cultura. Cine nu a inteles exemplul Sibiu, ca un oras poate fi refacut din toate punctele de vedere printr-un dat cultural si ca cultura este o investitie pe termen lung. (...) eu incurajez foarte tare ca sa existe o competitie puternica la nivelul Romaniei, care sa asigure o dezvoltare a gandirii comunitare. E important ca in Romania sa intre macar vreo 10, daca nu 12 orase, pe care le cred posibile de a concura pentru acest titlu de Capitala Culturala Europeana".

Constantin Chiriac, cel care a fost "creierul" programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007, a fost ales, in 2010, membru al Comsiei europene de acordare si monitorizare a titlurilor de Capitala culturala europeana. Dupa terminarea mandatului in 2012, el mai poate fi ales pentru alti trei ani in comisia respectiva.