Savuroasa datorita povestilor sale libertine, cartea Ericai Jong, Teama de zbor este, de fapt, povestea unei femei foarte sensibile, care se apropie de 30 de ani si incearca sa inteleaga cine este si care este sensul vietii ei. Romanul incearca sa raspunda unor conflicte care traverseaza psihologia feminina si care se refera la sensul feminitatii si al iubirii in contexul unei cautari si revendicari a libertatii de sine.

Teama de zbor, de Erica JongFoto: Editura Trei

Teama de zbor este povestea Isadorei Wing, una dintre eroinele literare cele mai amuzante si mai induiosatoare care au existat vreodata. O visatoare incurabila, autoare a unei carti de poeme presupus erotice, Isadora sufera de o totala fobie fata de zborul cu avionul. Ceea ce nu o impiedica sa calatoreasca totusi foarte mult peste Ocean.

In timpul unui voiaj la Viena pentru a participa la un congres de psihanaliza impreuna cu sotul ei psihiatru, Isadora cunoaste un psihanalist in linia lui Laing, lipsit de inhibitii, si care pare intruchiparea celor mai fierbinti fantezii ale sale. Acesta o ademeneste intr-o calatorie erotica initiatica prin Europa, prilej pentru Isadora de a-si reevalua viata in moduri dureroase si amuzante totodata. Drumul pe care il parcurge se dovedeste a fi, in acelasi timp, unul inapoi in trecut, dar si o redefinire a prezentului.

Savuroasa datorita povestilor sale libertine, cartea este, de fapt, povestea acestei femei foarte sensibile, care se apropie de 30 de ani si incearca sa inteleaga cine este si care este sensul vietii ei. Contine o seama de analize psihologice si descrieri amuzante, precum si o bogatie de referinte literare si culturale. Romanul incearca sa raspunda unor conflicte care traverseaza psihologia feminina si care se refera la sensul feminitatii si al iubirii in contexul unei cautari si revendicari a libertatii de sine.

Erica Jong a absolvit cursurile de literatura engleza ale Universitatii Columbia. A devenit celebra dupa publicarea acestui roman, care a creat senzatie in lumea editoriala pentru modul deschis in care autoarea aborda tema dorintelor sexuale ale femeilor. Romanul este scris la persoana intai si contine elemente autobiografice. Erica Jong a indraznit sa inventeze in romanul ei un nou tip de eroina, cea pentru care aventurile si ratacirile constituie un mijloc de autocunoastere, nu o cale care sa conduca la dezastru, asa cum se intampla in naratiunile traditionale. Romanul ei este considerat un clasic al genului care a schimbat modul de a gandi sexualitatea.

Cartea tradusa in 27 de limbi si vanduta in peste 20 de milioane de exemplare in intreaga lume si carte a aparut recent la editura Trei.