Primele cuvinte în limba română, paradisul sonor al marilor clasici vienezi, muzică rebetiko, pantomimă, scurtmetraje, imagini alese via Facebook şi bonusuri culinare reprezinta oferta Nopţii Institutelor Culturale de vineri, 25 iunie, ora 17.30, până sâmbătă, 26 iunie spre zori, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru 38.

Potrivit comunicatului ICR, programul începe vineri, la ora 17.30, cu o lecţie demonstrativă de limba română sub egida Romania(n) in a Nutshell - Cursuri de limba română pentru străini în Bucureşti.

De la ora 18.30, la a treia întâlnire din seria Restul e muzică... Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi, virtuozii din Romanian Piano Trio, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail, aduc la ICR triada clasicismului vienez – Mozart, Beethoven, Haydn.

După fraze verbale şi muzicale, un interludiu vizual: o selecţie de fotografii cu şi despre ICR, trimise de prietenii de pe Facebook ai Institutului, va fi expusă în grădina de pe Aleea Alexandru, iar cele mai bune vor fi premiate la lumina lunii.

Sala ICR se va redeschide apoi, de la ora 21.30, pentru un spectacol fără cuvinte şi fără sunete, dar cu multe înţelesuri. Spectacolul de pantomimă România. Închis pentru inventar a fost special conceput pentru proiectul Generaţia 89 (www.generation89.eu) şi reprezintă viziunea tinerilor actori Eduard Adam, Dragoş Huluba şi Violeta Huluba asupra României comuniste.

De la 22.30, grădina se animă din nou, cu Foteini Velesiotou şi formaţia sa (Lakis Chalkias – bouzouki, Makis Pantsios – chitară, voce, Dimitrios Tsiolchas – acordeon, voce). Concertul, oferit de Fundaţia Culturală Greacă, prezintă muzica rebetiko, un gen ivit la începutul secolului XX, în mediul urban, şi asociat, la începuturi, cu taverna, ouzeria sau închisoarea. Foteini Velesiotou este cunoscută pentru vocea sa inconfundabilă şi pentru stilul interpretativ simplu, aproape doric, fără „înflorituri”.

De la 0.30 la 2.00, pe ecranul din grădina ICR vor fi proiectate trei documentare realizate în cadrul Aristoteles Workshop, în 2009: Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu (film distins în 2009 cu Premiul ICR pentru cel mai bun documentar realizat în cadrul atelierului Aristoteles şi câştigător ex-aequo al Premiului SFR pentru Cel mai îndrăzneţ scurtmetraj în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs de la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, ediţia 2010), Rebel, Rebel, realizat de regizorii Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Intenaţional de Film Documentar Visions du Rel de la Nyon, Elveţia, aprilie 2010) şi Femei pe pânză, realizat de regizoarea Otilia Babără (selectat în Secţiunea Principală a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF de la Chişinău, mai 2010).

În paralel, de la ora 1.00, în Sala Mare are loc a doua reprezentaţie a spectacolului de pantomimă România. Închis pentru inventar.

Ajunsă la cea de-a patra ediţie, Noaptea Institutelor Culturale propune, în acest an, în jur de 70 de evenimente în 11 locuri din Bucureşti. Noaptea Institutelor Culturale – ediţia 2010 este organizată de 13 centre şi institute culturale, dintre care 12 reunite sub egida EUNIC Bucureşti (British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“, Institutul Polonez – coordonatorul ediţiei din acest an, Delegaţia Valonia-Bruxelles), cărora li se adaugă, în premieră, Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei.

Pentru deplasarea între cele 11 centre în care au loc evenimente, participanţii vor avea la dispoziţie o cursă specială RATB, care va circula în intervalul 23.00 – 04.00, precum şi 100 de biciclete oferite de Asociaţia Green Revolution, care vor putea fi închiriate gratuit din Parcul Tineretului. Cei dornici să închirieze biciclete sunt rugaţi să trimită o solicitare, în avans, la adresa pr@culturapoloneza.ro.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) şi al Asociaţiei Green Revolution.