Artisti romani provenind din domenii, generatii si avind anverguri diferite sunt prezenti in aceasta luna la New York in cadrul unor proiecte derulate de ICR. Prezentele artistice romanesti se vor face remarcate in cadrul unor proiectii de filme, expozitii, dans contemporan, teatru printre invitati regasindu-se nume ca Radu Gabrea, Dan Perjovschi, Stefan Peca.

„Calatoria lui Gruber” intra in curind in cinematografele americane

Dupa prezentarea sa in premiera americana la Festivalul Filmului Romanesc din New York in 2008, filmul lui Radu Gabrea a facut recent parte din selectia prestigiosului New York Jewish Fim Festival, cel mai mare festival de profil din SUA unde a fost primit cu interes de publicul american in cele 3 proiectii desfasurate in 13-14 ianuarie.

Prezenta la festival a atras si incheierea unui contract de distributie cu un prestigios distribuitor american, Calatoria lui Gruber urmind a fi lansat in curind in cinematografele din SUA, precum si pe DVD si difuzat de o serie de canale TV.

Expozitie Dan Perjovschi la Lombard-Fried

Postcards from the World, a doua expozitie personala a lui Dan Perjovschi la Galeria Lombard-Fried, aduce in premiera la New York o noua lucrare care cartografiaza calatoriile artistului in intreaga lume in dialog cu o lucrare de referinta a sa Postcards from America. Aceasta a fost realizata in 1994 in timpul unei rezidente artistice de 10 saptamini – prima intilnire a artistului cu America, si este acum pentru prima data expusa intr-o galerie. Expozitia este deschisa intre 14 ianuarie – 20 februarie si reprezinta unul dintre evenimentele artistice cele mai importante ale inceputului de an in circuitul galeriilor de arta new-yorkeze.

Peca Stefan la Festivalul International de Lecturi Dramaturgice hotINK

Cu sustinerea ICRNY, dramaturgul Peca Stefan va participa intre 23-31 ianuarie la cea de a 9-a editie a Festivalului International de Lecturi Dramaturgice hotINK, organizat de Departamentul de Teatru al Tisch School of the Arts din cadrul New York University. Este pentru a doua oara cind un autor roman este invitat in festival, cea dintii participare fiind a Alinei Nelega, la editia din 2008. Ultima piesa a lui Peca Stefan - „Sirma si acrobati” - va fi prezentata intr-o lectura publica regizata de Ana Margineanu, in prezent rezidenta in New York. Festivalul hotINK aduce impreuna in fiecare an dramaturgi, actori, regizori si studenti din intreaga lume, la editia din 2010 fiind invitati oameni de teatru din Australia, Austria, Belarus, Canada, Chile, Cuba, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Mexic, Maroc, Portugalia, Romania, Serbia, Siria, Suedia, Olanda, Marea Britanie, SUA.

Alte prezente romanesti la New York

Seria de evenimente ale ICR New York in luna ianuarie include si prezente romanesti in cadrul programului special care acompaniaza expozitia Cucuteni de la Institute for the Study of the Ancient World. Intre acestea se numara un concert de cintece traditionale si rituale sustinut de Christine & Dinu Ghezzo, in 22 ianuarie, iar incepind din 28 ianuarie o serie de filme romanesti programate de ICRNY si inaugurata cu proiectia filmului Morometii, de Stere Gulea. Proiectiile din aceasta serie sint realizate cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Potrivit ICRNY, intre artistii prezenti la New York in ianuarie se afla, de asemenea, coregraful Cosmin Manolescu care a participat la conferinta anuala a Asociatiei Performing Arts Presenters (APAP), in pregatirea unui program de schimburi in domeniul dansului contemporan ce va avea loc in toamna 2010. Programul este initiat de Fundatia Gabriela Tudor si ICRNY, in colaborare cu Centrul National al Dansului Bucuresti, avind ca parteneri americani Movement Research si Dance Theatre Workshop din New York.