Profesorul universitar roman Theodor Hristea, cunoscut pentru contributiile sale in domeniul lingvisticii, a murit miercuri, la varsta de 79 de ani, si a fost inmormantat vineri, la Cimitirul "Buna Vestire" din Capitala, informeaza site-ul Universitatii din Bucuresti.

"In ziua de 25 noiembrie 2009, a trecut in eternitate prof. univ. dr. Theodor Hristea, personalitate complexa a invatamintului universitar si a cercetarii in domeniul lingvisticii", au anuntat reprezentantii Universitatii din Bucuresti.

Prof. dr. Theodor Hristea s-a nascut la 1 mai 1930 in comuna Dranic, judetul Dolj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti in 1955, unde a devenit, un an mai tarziu, asistent (1956-1962), apoi lector (1962-1970), doctor in filologie (1968), conferentiar (din 1970) si profesor universitar titular la Catedra de limba romana.

Remarcat, inca din perioada studentiei, de Al. Rosetti, Iorgu Iordan si Al. Graur, a urmat studii de specializare in domeniul lexicologiei la Moscova si Leningrad (1961). A fost lector de limba si literatura romana in Cehoslovacia (Universitatea din Praga, 1965-1966), in Statele Unite ale Americii (University of Washington, Rochester University si Boston College, 1967-1970) si in Franta (Université "Jean Moulin" de Lyon, Université de Saint Etienne).

Prin activitatea neintrerupta la catedra, atat in tara, cat si la mari universitati din lume, prof. Theodor Hristea a continuat marea scoala romaneasca de lingvistica, promovand limba si cultura romana in aspectele lor fundamentale, cu respectul traditiei si, in acelasi timp, cu impunerea unor metode si concepte moderne care au devenit puncte de referinta cel putin in lingvistica romaneasca.

Autor a peste 300 de recenzii, articole si studii fundamentale, prof. dr. Theodor Hristea a fost, in primul rand, exigent cu sine insusi, publicand cateva carti fundamentale: “Probleme de etimologie” (1968), “Sinteze de limba romana” (lucrare colectiva pe care a coordonat-o si in care are, ca autor, cea mai importanta contributie, editia a III-a, 1984), “Probleme de cultivare si de studiere a limbii romane contemporane” (1994), “Limba romana” (1998) si adunand, in acelasi timp, un material imens care, daca ar fi fost publicat, ar fi adus un serviciu extraordinar lingvisticii romanesti.

Trupul neinsufletit al lui Theodor Hristea a fost depus la Biserica "Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan" din Capitala, iar slujba de inmormantare a avut loc vineri, la cimitirul "Buna Vestire".