Filmul romanesc va fi prezent la cea de-a 16-a editii a Festivalului de Film Independent de la Barcelona, l´Alternativa, eveniment ce se desfasoara in perioada 13 – 21 noiembrie. Pelicula Politist, adjectiv de Corneliu Porumboiu a fost selectata in competitia de lungmetraje, iar Facultatea de Film UNATC I.L. Caragiale Bucuresti este invitata la sectiunea Scoli de film din lume / Escuelas de Cine del Mundo, cu doua sesiuni de proiectii de scurtmetraje. In prima dintre acestea sunt prezentate inceputurile regizorilor care au revitalizat in ultimii ani cinematografia romaneasca: Mungiu, Porumboiu, Mitulescu, Giurgiu sau Nemescu; cea de-a doua sesiune prezinta creatii ale absolventilor din ultimii trei ani.

Pentru a marca cei 20 de ani de la Revolutia Romana si a analiza implicatiile acestui moment asupra cinematografiei din Romania, vor fi prezentate o serie de filme in ciclul "Filmul romanesc inainte si dupa 1989" intr-o sectiune paralela in Festival. Vor fi proiectate peliculele: Pas in doi de Dan Pita, Secvente de Alexandru Tatos, Reconstituirea de Lucian Pintilie, Moartea domnului Lazarescu de Cristi Puiu, California dreamin´(nesfarsit) de Cristian Nemescu, Hirtia va fi albastra de Radu Muntean si Cea mai fericita fata din lume de Radu Jude.

Totodata va fi organizata o dezbatere privind Succesele filmului romanesc inainte si dupa 1989, ce va avea loc pe 17 noiembrie la Centrul de Cultura Contemporana din Barcelona (CCCB) si care va fi moderata de Alex Navarro (director Media Antena Catalunya) avand ca invitati pe regizorul Corneliu Porumboiu, criticul Mihai Chirilov, producatoarea Ada Solomon si directorul ICR Madrid, Horia Barna.

Potrivit ICR Madrid, cu acest prilej, se va discuta despre traditia cinematografiei romanesti si evolutia ei de la caderea Cortinei de fier pana in prezent, despre originile si referintele culturale ale unei cinematografii cu identitate proprie cum este cea romaneasca, despre minimalismul romanesc si noul val al regizorilor premiati in ultima perioada la marile festivaluri.