Aceasta carte ce include reproduceri fastuoase ale operelor de arta de la Luvru si din alte colectii renumite, este o continuare filosofica si artistica a celor mai recente si apreciate lucrari ale lui Eco, Istoria frumusetii si Istoria uratului, prin care autorul a sondat profunzimile psihologice, filosofice, istorice si artistice ale formelor umane.

Ideea scrierii acestei carti a venit in urma sustinerii de catre Umberto Eco a unei serii de conferinte pe care le-a sustinut la initiativa Muzeului Luvru. Volumul, care reprezinta un adevarat tur de forta prin arta, a aparut recent la editura RAO.

Eco este un Diderot modern, care examineaza predilectia occidentalilor de a face liste si pentru enciclopedism. Ideea centrala este aceea conform careia cultura occidentala manifesta o pasiune recurenta pentru tot ceea ce inseamna lista: fie ca este vorba de sfinti, de cataloage de plante sau de inventarele marilor muzee. Acest impuls s-a manifestat de-a lungul epocilor, de la muzica, la literatura si arte plastice. Eco compara aceasta obsesie cu o “valtoare ametitoare”, dar ne arata si cum, in mainile potrivite, poate deveni o “poezie a listelor”. De la relicvariile medievale, la colectiile lui Andy Warhol, Umberto Eco ne arata, in stilul sau inimitabil, felul in care astfel de liste reflecta spiritul epocii in care au fost concepute.

Aceasta lucrare nu are doar meritul de a dezvalui o forma literara, rar studiata; evidentiaza, de asemenea, capacitatea artelor figurative de a sugera enumerari nesfarsite, chiar si atunci cand reprezentarea pare strict limitata de rama tabloului. Astfel, cititorul va regasi in aceste pagini o insiruire de imagini care il vor determina sa simta fascinatia infinitului.