Lungmetrajul "Politist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, castigator al premiul FIPRESCI si al Premiului Juriului la sectiunea "Un Certain Regard" a Festivalului de Film de la Cannes, este propunerea Romaniei la premiul Oscar, la categoria "Cel mai bun film intr-o limba straina", au declarat, pentru Mediafax, reprezentantii Centrului National al Cinematografiei.

Comisia de votare a fost formata din criticii de film Magda Mihailescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Dinu Tanase si Eugen Atanasiu, majoritatea votând pentru filmul lui Corneliu Porumboiu.

Pelicula a primit cronici laudative, dupa premiera mondiala, in publicatii impornate din presa internationala, precum Variety si The New York Times.

  • Prestigioasa publicatie New York Times scria: "Aceasta meditatie asupra autoritatii si constiintei a rulat in afara competitiei la Cannes, desi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an".
  • Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicatia Boston: "Film politist in aparenta, «Politist, adjectiv» se transforma brusc intr-o altfel de investigatie, una despre functie versus filosofie si care are drept element cheie consultarea dictionarului. Nu cred ca, vreodata, definitia unui cuvânt a fost, in acelasi timp, plina de suspans si cu adevarat amuzanta, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul sa fie deschis, aducându-l aproape de maretie".

Pelicula "Politist, adjectiv" relateaza povestea unui politist dintr-un oras de provincie (Dragos Bucur). Acesta este obligat sa investigheze un caz minor, al carui protagonist este un licean. Pe parcursul investigatiei, politistul isi da seama ca nu mai crede in meseria sa.

Comedia a fost realizata la inceputul anului 2009, la Vaslui, orasul natal al lui Corneliu Porumboiu. De altfel, tot la Vaslui regizorul a filmat si pelicula sa de debut, "A fost sau n-a fost?", pentru care a primit Camera d'Or la Cannes, in 2006.

Produs de Periscop Pictures, Racova si raza Studio, filmul "Politist, Adjectiv" a beneficiat de sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei din Romania (1,488 de milioane de lei), dar si de sustinerea HBO Romania.

"Politist, adjectiv" a putut fi vazut in premiera in Romania la Festivalul International de Film Transilvania, care a avut loc intre 30 mai si 7 iunie.