Opera Nationala Bucuresti organizeaza Concursul International de Canto - Maestrii artei lirice „Magda Ianculescu” - a carui prima editie se desfasoara intre 24 si 29 martie 2009. Concursul de canto isi propune perpetuarea numelor de rezonanta ale liricii romanesti prin dedicarea fiecarei editii unei personalitati interpretative a scenei noastre lirice.

Prima editie este dedicata celebrei soprane MAGDA IANCULESCU, personalitate dominanta a celei de a doua jumatati a secolului XX, interpreta care si-a demonstrat maiestria unica intr-un vast repertoriu, sustinut pe scenele nationale si internationale. Acest omagiu va fi dedicat in continuare, la fiecare editie programata in luna martie, unui alt „Maestru al artei lirice” care a contribuit la edificarea gloriei primei scene de opera a Romaniei.

Potrivit organizatorilor, concursul se adreseaza generatiilor tinere, vocilor cu potential competitiv, talentelor scenice care au astfel posibilitatea de a evolua in fata unui juriu prestigios, alcatuit din personalitati de prima marime ale vietii muzicale romanesti. Cele mai relevante evolutii vor fi promovate in stagiunile Operei Nationale Bucuresti.

Competitia urmareste punerea in valoare si lansarea celor mai reprezentative talente lirice ale tinerei generatii, in genul spectacolului de opera, evidentiate prin calitati de exceptie ale glasului, virtuti interpretative, muzicalitate si cunoastere a stilurilor.

Se pot inscrie la concurs voci din toate categoriile, cantareti, solisti sau coristi din institutiile muzicale, studenti ai institutelor superioare de muzica, tinere talente cu pregatire profesionala din Romania si strainatate. Sunt admisi concurentii cu varste cuprinse intre 20 si 32 de ani (impliniti pana in data de 31 martie 2009).

Inscrierile se fac la secretariatul concursului, care functioneaza in cadrul Operei Nationale Bucuresti, Bd. Mihail Kogalniceanu, nr. 70-72, Sector 5, Bucuresti, Departamentul Imagine, Comunicare, Promovare, et. III sau prin e-mail, in perioada 1 februarie-15 martie 2009.

Dosarul de inscriere trebuie sa contina:

Copie a buletinului, a cartii de identitate sau a pasaportului;

Curriculum vitae (pregatire, profesori, roluri studiate, cantate, premii), date de contact;

Doua fotografii color recente (6 X 9);

Repertoriul cu cele 7 piese selectionate pentru concurs;

In data de 24 martie 2009, fiecare candidat trebuie sa achite o taxa de participare in valoare de 25 euro. Plata se va face la secretariatul de concurs, in lei, la cursul BNR stabilit pentru ziua respectiva.

Concursul se desfasoara in trei etape.

Tragerea la sorti: 24 martie 2009, ora 15:00, in Foaierul Galben al Operei Nationale Bucuresti, in prezenta presedintelui, a cel putin doi membri ai juriului si a secretariatului de concurs; in lipsa candidatului, numarul de ordine va fi extras de unul dintre membrii juriului. Numarul extras la tragerea la sorti indica ordinea intrarii in concurs pentru toate etapele.

- Etapa I (eliminatorie), cu acompaniament de pian: 25 – 26 martie, orele 14.00, in Foaierul galben al Operei Nationale Bucuresti.

- Etala a II-a (eliminatorie), cu acompaniament de pian: 27-28 martie, orele 14,00, in Foaierul galben al ONB.

- Etapa a III-a, finala cu acompaniament de orchestra: 29 martie, orele 16,00, in Sala de spectacole a ONB.

Decernarea premiilor, Concertul laureatilor: 29 martie, orele 19,00, in Sala de spectacole a ONB.

Mai multe informatii despre conditiile de inscriere si desfasurarea concursului sunt disponibile la adresa www.operanb.ro