Cel mai cunoscut romancier israelian contemporan, Amos Oz, isi impleteste istoria personala cu istoria Israelului intr-o insolita si seducatoare autobiografie: Poveste despre dragoste si intuneric, roman ce va apare in curand la Humanitas Fiction, in colectia "Raftul Denisei", informeaza editura.

Considerata cea mai importanta carte a celebrului scriitor, Poveste despre dragoste si intuneric a primit pana acum zece distinctii literare internationale, printre care Premiul France Culture in 2004 si Premiul Goethe in 2005, si a fost publicata in peste douazeci si cinci de tari.

Scriitorul ne poarta intr-o calatorie prin copilaria si adolescenta lui petrecute pe strazile toropite de caldura din Ierusalimul anilor '40-'50, prin istoria neasezata a Israelului aflat la rascrucea vremurilor si prin tumultul vietii de familie alaturi de o mama romantica si visatoare si de un tata logic si sobru, antrenati in nesfarsite discutii intelectuale. Prins intre cele doua lumi, cea dinauntrul si cea din afara caminului parintesc, copilul Amos simte greutatea trecutului si a prezentului apasandu-i umerii, iar prin ochii lui de martor inocent si curios luam parte la nasterea unei natiuni.

Ecranizarea cartii este preconizata pentru 2009 si va fi regizata de Natalie Portman, informeaza editura. Pentru proiectul filmului, Portman, care debuteaza astfel in cariera de regizor, a semnat contractul cu Participant Media, casa de productii care a adus pe marile ecrane Tom Wilson's War, An Inconvenient Truth, Good Night and Good Luck, Syriana. Natalie Portman a declarat despre aceasta colaborare: "Vrem sa ecranizam povesti care sa rezoneze profund in sufletele spectatorilor."

Amos Oz (n. 1939) este cel mai important prozator si eseist israelian, in prezent profesor la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva. S-a nascut la Ierusalim, parintii sai fiind originari din Polonia si Rusia. La cincisprezece ani se stabileste in kibbutzul Hulda si o cunoaste pe viitoarea sa sotie. Dupa absolvirea Facultatii de Filozofie a Universitatii Ebraice din Ierusalim revine in kibbutz, unde practica agricultura si preda la liceul local pana in 1986, cand se muta cu familia in orasul Arad de pe tarmul Marii Moarte. Prima sa carte de povestiri, Acolo unde urla sacalii, apare in 1965, fiind urmata de romanul Altundeva poate (1966). In 1967 lupta in Razboiul de Sase Zile, iar in 1973 participa la Razboiul de Yom Kippur. Dupa succesul rasunator al romanului Sotul meu, Michael (1968), scriitorul continua sa publice romane: Pacea perfecta (1982), Cutia neagra (1987), distins cu Premiul Femina Etranger, Sa cunosti o femeie (1989), Fima (1991), Sa nu pronunti: noapte (1994), Pantera din subterane (1995), Aceeasi mare (1999), Poveste despre dragoste si intuneric (2002), In inima padurii: o poveste (2005). Amos Oz este autorul mai multor volume de povestiri si de eseuri literare si politice. Cum sa lecuiesti un fanatic (2002), faimosul sau volum de eseuri, a aparut la Editura Humanitas in 2007. Romanul Rimele vietii si ale mortii (2007) va fi publicat in colectia "Raftul Denisei". Printre numeroasele distinctii primite de autor se numara: Premiul Pacii (Germania, 1992), Premiul Israel pentru Literatura (1998), Premiul Ovidius (Romania, 2004), Premiul Catalonia pentru Literatura (2004), Premiul Grinzane Cavour (Italia, 2007) si Premiul Heinrich Heine (Germania, 2008).

Opera lui Amos Oz este tradusa in patruzeci de limbi.