Editura Cartea Romaneasca si Club A va invita joi, 21 februarie, la ora 19.00, in cadrul „Poeticile cotidianului", la prezentarea volumului "Eminescu. Negocierea unei imagini" scrisa de lectorul Facultatii de Litere, Iulian Costache. La eveniment vor participa, alaturi de autor, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, universitarul Liviu Papadima, scriitorul Cezar Paul-Badescu, criticul literar Daniel Cristea-Enache si poetul Bogdan Ghiu. Discutia va fi moderata de poetul Razvan Tupa.

Cartea ofera publicului cititor sansa descoperirii unora dintre cele mai neasteptate si neconventionale imagini despre Eminescu in comparatie cu asteptarile publicului de astazi. Intervalul de timp selectat spre analiza (1870-1900) evidentiaza cel mai amplu spectru al receptarii si o diversitate strident polarizata a interpretarilor, reprezentind nu doar cea mai spectaculoasa etapa a istoriei eminescologiei, dar si cea mai palpitanta din punctul de vedere al dificultatilor refacerii tesutului hermeneutic.

Batalia cea mai dificila pentru innoirea interpretarii unei opere este legata tocmai de scriitorii cei mai cunoscuti publicului. Incercarea de recitire, de reinterpretare ori reimaginare a autorilor considerati (supra) canonici, precum un Eminescu ori Caragiale, la noi, sau un Cervantes, Goethe, Shakespeare ori Dante, pe de alta parte, in cadrul patrimoniului cultural european, implica riscuri invizibile unei vederi grabite.

"A scrie despre un astfel de autor e ca si cind ai face armata la 'geniu': ai in mana o bomba cu ceas. Timpul se scurge. Daca izbutesti sa dezamorsezi prejudecatile ce urmaresc opera unui astfel de scriitor, ai sansa sa supravietuiesti. Daca nu, calculul e simplu: orice eroare nu poate fi decit ultima. Viata hermeneuticii, traita in preajma geniilor indiscutabile, seamana prea adesea cu aceea a genistilor" a declarat autorul volumului.

Cartea, considerata un volum de interes atit pentru specialisti, cit si pentru toti cei preocupati de receptarea operei unuia dintre „brandurile" consacrate ale literaturii romane, este recomandata de mari nume ale criticii literare, printre care Nicolae Manolescu, Alexandru Calinescu sau Mircea Martin.

„O contributie iesita din comun si care merita cu prisosinta a fi citita" (Nicolae Manolescu)

„O reusita exemplara" (Paul Cornea)

„O cercetare ampla, ambitioasa si provocatoare" (Alexandru Calinescu)

„Iulian Costache este reprezentativ, daca nu pentru o categorie intreaga, macar pentru un tip de carturar ajuns la maturitate de care cultura noastra are vitala nevoie." (Livius Ciocarlie)

„Aceasta carte va avea ecou. Sugestia mea este ca ar merita sa fie tradusa, pentru ca reprezinta un mod de a impune valorile noastre, pe creatorii romani, printr-un cadru teoretic si exegetic deosebit." (Mircea Martin)