​Expoziția "Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic", primul eveniment extern după lansarea oficială a Anului Centenar, a fost deschisa oficial luni la Muzeul Național de Arheologie al Portugaliei din Lisabona, potrivit unui comunicat al Ambasadei.

Între piesele aduse din România se află una dintre brățările dacice de la Sarmizegetusa, parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coțofenești, o piesa din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida și un inel de aur cu camee de sardonyx găsit la Poiana Tecuci.

Expoziţia este organizată de Muzeul Național de Istorie a României din București, în parteneriat cu Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona

Vernisajul a avut loc în prezenţa ministrului portughez al Culturii - Luís Filipe de Castro Mendes, a ministrului Culturii - Lucian Romaşcanu, a lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a României şi a lui António Carvalho, directorul Muzeului Naţional de Arheologie din Portugalia.

In 2017, Romania si Portugalia au aniversat Centenarul relatiilor diplomatice.

"Vocaţia de liant civilizaţional şi cultural este elementul care defineşte, poate, cel mai bine relația dintre țările noastre - România, citadela lumii orientale latine iar Portugalia, citadela occidentală a latinităţii", a declarat Lucian Romașcanu.

Expoziția româno-portugheză va putea fi vizitată în Sala Tezaurului din incinta Muzeului Național de Arheologie din Lisabona, până la data de 22 aprilie 2018.