Colocvii, lansari de carte, expozitii si evenimente pe Facebook se numara printre proiectele pregatite de reteaua Institutelor Culturale Romanesti din strainatate pentru a marca Ziua Limbii Romane, scrie News.ro. Majoritatea proiectelor se vor derula in jurul datei de 31 august, declarata Ziua Limbii Romane.

Primul care a sarbatorit Ziua Limbii Romane a fost Institutul Cultural Roman de la Stockholm care a organizat o conferinta si o lectura publica de poezie pe 21 august. Programul a cuprins prezentarea unora dintre cei mai reprezentativi autori ai literaturii romane precum si o prezentare a editurii si a revistei Scrisul Romanesc din Craiova.

Institutul Cultural Roman "Mihai Eminescu¬ de la Chisinau a sarbatorit pe 23 si 24 august manifestari culturale dedicate Zilei Limbii Romane in Republica Moldova, prin marcarea a 100 de ani de la trecerea in eternitate a lui Alexei Mateevici si a 100 de ani de la aparitia poemului "Limba noastra".

Pe 31 august, la Biblioteca Publica Raionala Leova va avea loc vernisarea expozitiei "George Cosbuc - Nunta Zamfirei". Expozitia urmareste parcursul biografic al poetului si aduce in atentia publicului o serie de documente si fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhiva, facsimile, articole, extrase din presa vremii. Vernisajul va fi urmat de simpozionul "Oda limbii romane", la care sustin prelegeri academicianul Valeriu Matei si filologul Anatolie Eremia. Pe 4 si 5 septembrie, va fi organizata cea de-a sasea editie a Congresului International al Eminescologilor, la care vor fi prezenti specialisti din Romania, Turcia, Ucraina, Austria, Bulgaria, Chile, Italia si Republica Moldova.

In capitala chineza a fost organizat evenimentul "Cinstirea Zilei Limbii Romane¬, pe 26 august, la Targul International de Carte de la Beijing, desfasurat la Noul Centru Expozitional.

Institutul Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul va organiza, pe 31 august, lansarea cartii pentru copii "Florile Vietii", de Alexandrina Olalau, cu ilustratii de Ramona Olalau.

Ziua Limbii Romane va fi marcata la Londra prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba romana derulat, incepand cu 31 octombrie 2016. Evenimentul va fi completat cu scurte marturii narative care vor ilustra motivatiile si experientele fostilor cursanti. Aceste fragmente narative vor fi insotite de portretele fotografice ale respondentilor.

Institutul Cultural Roman de la Lisabona va marca ziua prin organizarea unor cursuri de limba romana, pe 5 septembrie. Printre subiectele abordate se vor regasi notiuni generale despre istoria si geografia Romaniei, evocari ale unor importante personalitati romanesti, asemanari si deosebiri intre limbile romana si portugheza, lectii demonstrative de arta culinara cu degustare si informatii turistice despre Romania.

Proiectul "Evenimente dedicate promovarii limbii romane" va avea loc pe 31 august la Institutul Cultural Roman de la Madrid. El va cuprinde mai multe activitati de promovare a cursurilor de limba romana si de crestere a vizibilitatii activitatilor organizate de ICR, transmite institutia. Participantii vor primi carti in limba romana si alte materiale promotionale.

Institutul Cultural Roman de la New York propune un eveniment la sediu, pe 31 august. "Varste si chipuri ale limbii romane in SUA¬ va avea doua componente: o conferinta sustinuta de Mona Momescu, lector de limba si cultura romana la Catedra "N. Iorga" din cadrul Columbia University, New York, si o expozitie de carte, care va contine cateva "bijuterii bibliofile", inclusiv unele manuale la care se face referire in conferinta, provenind din colectia particulara a Monei Momescu. Expozitia va ramane deschisa pana pe 15 septembrie.

Institutul Cultural Roman de la Paris va organiza, pe 31 august, conferinta "Limba si identitate romaneasca¬, care va avea atat caracter stiintific, prin alocutiunile sustinute de doi profesori universitari - Laura Zavaleanu si Alvaro Rocchetti, de la Universite Sorbonne Nouvelle -, cat si unul de popularizare a limbii romane, a unicitatii acesteia in spatiul est-european.

La Tel Aviv va avea loc, pe 31 august, o dezbatere despre poezie ca limba internationala de legatura intre popoare, precum si despre poezia in cultura iudaica, insotita de recitaluri de poezie romaneasca si de momente muzicale. Sub egida Zilei Limbii Romane, ICR va organiza o serie de evenimente de prezentare in Israel a volumelor "Degete mici", "Zilele regelui" si "Toate bufnitele", semnate de Filip Florian.

Institutul Cultural Roman de la Varsovia propune un proiect expozitional, menit sa familiarizeze publicul polonez cu istoria si particularitatile limbii romane. Expozitia va avea loc in perioada 31 august ¬ 20 septembrie si este conceputa ca o serie de 25 de planse dedicate limbii romane, incepand cu o trecere in revista a etapelor istorice de formare a limbii, continuand cu influentele slave, turcesti, grecesti, maghiare, germane si romanice, oferind, in acelasi timp, si un tablou al limbii romane de astazi, trecuta prin etapele proprii de modernizare.

ICR Viena propune un eveniment de prezentare a bibliotecii Institutului, inaugurata pe 30 august 2014. De Ziua Limbii Romane, bibliotecarul Maria Demble va prezenta oferta de carte a bibliotecii, precum si achizitiile de titluri noi.