Vladimir Jurowski, noul director artistic al Festivalului International George Enescu, dirijor principal al uneia dintre cele mai prestigioase orchestre britanice din lume - London Philharmonic Orchestra - si Director Artistic al State Academic Orchestra of Russia "Evgeny Svetlanov", anunta directia artistica pentru editia 2017 a Festivalului Enescu, intr-o conferinta extraordinara de presa care va avea loc pe 30 noiembrie, de la ora 15.15 la Ateneul Roman. Functia pe care Vladimir Jurowski o ocupa este onorifica. Printre artistii si orchestrele invitate ale editiei 2017 se numara celebrul pianist Lang Lang si Orchestra del Teatro alla Scala di Milano.

Vladimir Jurowski pe scena Festivalului Enescu 2013 credit foto Sergiu IczkovitsFoto: Festivalul George Enescu

Festivalul International George Enescu intra intr-o noua etapa de dezvoltare internationala, cu tandemul Vladimir Jurowski director artistic si Zubin Mehta presedinte onorific, la editia din 2017.

Jurnalistii care doresc sa participe la conferinta de presa sunt rugati sa trimita un email de confirmare a participarii pe adresa anamaria.onisei[at]omavision.ro, pana la data de 27 noiembrie, ora 12.00.

Vladimir Jurowski este in prezent dirijor principal si artistic advisor al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice din lume, London Philharmonic Orchestra si director artistic al State Academic Orchestra of Russia "Evgeny Svetlanov". Incepand cu anul 2017, Vladimir Jurowski va deveni de asemenea director artistic si dirijor principal of Berlin Radio Symphony Orchestra (Rundfunk Sinfonie-Orchester Berlin). Jurowski a fost director muzical al Festivalului de la Glyndebourne si detine titlul de Principal Artist al Orchestra of the Age of Enlightenment. A fost dirijor principal invitat al Russian National Orchestra din 2005 pana in 2009. A fost, de asemenea, first kapellmeister al Komische Oper Berlin intre 1997 si 2000 si dirijor principal invitat al Teatro Communale di Bologna intre anii 2000 si 2003.

Vladimir Jurowski este recunoscut la nivel mondial pentru "felul curajos in care abordeaza muzica", pentru viziunea sa, si pentru implicarea constanta in promovarea culturii si a valorii sale sociale si umanitare in fata provocarilor cenzurii si conflictului.

Inca din anul 2005, odata cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la Bucuresti in cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat in valorizarea si sustinerea muzicii compozitorului roman George Enescu. Dupa ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alaturi de London Philharmonic Orchestra in editia din 2013 a Festivalului International George Enescu, Vladimir Jurowski a dirijat in premiera londoneza la inceputul lunii februarie a acestui an, in prezenta unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian si pe scena Royal Festival Hall (Londra), incluzand astfel creatia enesciana in repertoriul inernational al prestigioasei orchestre britanice. Vladimir Jurowski pregateste opera "Oedipe" de George Enescu pentru deschiderea editiei din 2017 a Festivalului Enescu si urmeaza sa o propuna si in cadrul prestigiosului festival BBC Proms.

Vladimir Jurowski a debutat international in anul 1995, la Wexford Festival, cand a dirijat opera Noapte de mai, de Rimski-Korsakov. A urmat, in acelasi an, debutul la celebra Royal Opera House din Londra. A dirijat la Metropolitan Opera din New York pentru prima data in 1999 si a debutat cu Philhadelphia Orchestra in anul 2005. Este invitat permanent sa sustina concerte in intreaga lume, alaturi de unele dintre cele mai cunoscute ansambluri din Europa si din Statele Unite ale Americii, precum orchestrele Royal Concertgebouw, Chicago Symphony, Dresden Staatskapelle, Leipzig Gewandhausorchester, New York Philharmonic, Boston si Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, printre multe altele. Vladimir Jurowski este prezent, de asemenea, pe scenele unora dintre cele mai importante institutii de opera din lume, precum Metropolitan Opera, Welsh National Opera, Opera National de Paris, La Scala Milan, Dresden Semperoper, Glyndebourne Festival Opera si Bavarian State Opera Munich.