Artmark scoate la licitatie biroul fondatorului Bancii Nationale a Romaniei

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 11 noiembrie 2015, 13:48 Actualitate | Cultură

Biroul fondatorului BNR
Foto: Artmark
Biroul fondatorului Băncii Naţionale a României, Eugeniu Carada, este scos la licitaţia Artmark din 19 noiembrie, valoarea estimativă fiind cuprinsă între 20.000 şi 30.000 de euro. Biroul cu fotoliu tip Dantesca, ce a aparţinut lui Eugeniu Carada, este realizat în manieră Napoleon III şi este bogat decorat cu gravuri în os, informeaza Agerpres.

Carada, alături de prietenii lui apropiaţi I. C. Brătianu şi C. A. Rosetti, a pus bazele viitorului Partid Naţional Liberal şi s-a ocupat de tot ce înseamnă începuturile Băncii Naţionale, de la legea de funcţionare, până la construcţia clădirii şi fabricarea primelor bancnote. El este şi cel care a ales culoarea albastră a banilor, efigia împăratului Traian şi personificarea României ca mamă în mijlocul fiilor ei.

Cel mai vechi lot al licitaţiei de mobilier de epocă organizată de Artmark în Capitală este o masă de toaletă, decorată în stil Louis al XV-lea, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, din vremea lui Dimitrie Cantemir. Piesa este ştampilată "Chevallier", fiind posibil să fie realizată de cunoscuta familie de tâmplari cu acelaşi nume, recunoscuţi în Franţa secolului al XVIII-lea. Lotul este estimat la 800 - 1.200 de euro.

Charles şi Jean-Mathieu Chevallier erau cunoscuţi pentru clientela aristocratică, primul fiind numit "tâmplar al casei regale" la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Licitaţia conţine două piese din colecţia industriaşului miliardar Iliescu-Brânceni, unul dintre fondatorii Comitetului Olimpic Român, respectiv un cabinet pentru arme de colecţie, estimat la 800 - 1.500 de euro, şi un birou din lemn de acaju, decorat în manieră Biedermeier, la 1.000 - 2.000 de euro. Ambele loturi sunt însoţite de câte o acuarelă ce descrie interiorul casei Brânceni din strada Cometei, actuala Căderea Bastiliei.

O altă piesă de rezistenţă este o pereche de jilţuri domneşti, în stil neo-românesc, estimată la 2.000 - 3.500 de euro. Concepute la sfârşitul secolului al XIX-lea, aceste jilţuri ar fi fost create special pentru perechea regală română, Carol I şi Elisabeta.

Expoziţia cu loturile scoase la vânzare poate fi vizitată până pe 18 noiembrie la sediul Artmark. Licitaţia de mobilier de epocă va avea loc pe 19 noiembrie, la Athenee Palace Hilton, începând cu ora 19,30.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Electronic Arts Romania

Unul dintre cele mai mari nume ale programarii la nivel mondial vine la Bucuresti

Andrei Alexandrescu, romanul considerat un guru al limbajului C++ si unul din creatorii noului limbaj D, va tine o prelegere pentru programatorii bucuresteni, pe 27 Martie la Halele Carol. Probabil un nume recunoscut pe orice continent pe care are loc dezvoltare de software, Andrei Alexandrescu este una dintre somitatile mondiale ale programarii. Prima sa carte, "Modern C++ Design", aparuta in Statele Unite in 2001, a fost inceputul unei serii de publicatii care l-au transformat pe Andrei in una dintre vocile definitorii a dezvoltarii, a ceea ce este, in momentul de fata, probabil cel mai important si folosit limbaj de programare

1192 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri