Orchestra Romana de Tineret in turneu in Italia, Franta si Austria

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 6 iulie 2015, 12:41 Actualitate | Cultură

Orchestra Romana de Tineret 2015:Foto Virgil Oprina
Foto: Tinerimea Romana
Orchestra Româna de Tineret se pregateste de turneu în Italia, Franţa şi Austria dar si de Festivalul “Enescu” unde va evolua in deschidere, informeaza Centrul National de Arta Tinerimea Romana. Primul eveniment va avea loc pe 18 iulie 2015, la Toblach (Dobbiaco) – Italia, în Sala  “Gustav Mahler”, în deschiderea Festivalului International „Gustav Mahler”, unde Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal, avand ca solistă pianist pe Oxana Corjos, va prezenta un program Enescu, Richard Strauss, Mahler.

Pe 30 august 2015, la Bucuresti, la Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, Orchestra Română de Tineret va evolua în deschiderea Festivalului International „George Enescu” alături de Corul Filarmonicii „G. Enescu” , dirijor Ion Iosif Prunner şi de Corul de Copii Radio. Solistă Sarah Chang. Sub bagheta lui KRISTJAN JÄRVI, vor putea fi ascultate : G. Enescu – Rapsodia op. 11, nr. 1 , in La major, J.Sibelius – Concertul pentru vioara si orchestra, op. 47, in re minor  şi C. Orff – Carmina Burana

Pe 2 septembrie la Aix-en-Provence (Franţa) la Grande Theatre de Provence, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal va prezenta un program Enescu, cu Rapsodia op. 11, nr. 1, in La major şi Suita nr. 1 , op. 9, in Do major, iar în partea a doua trei celebre lucrări de Ceaikovski : Poemul simfonic „Furtuna” , op. 18, Poemul simfonic „Francesca da Rimini” , 32 şi Uvertura  fantezie „Romeo si Julieta”.

În sfârşit, pe 28 octombrie la Konzerhaus, Viena, tot sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestra Romana de Tineret va prezenta un program cuprinzând George Enescu – Rapsodia op. 11, nr. 1, in La major, Maurice Ravel  - Rapsodia spaniola şi P.I. Ceaikovski – Simfonia nr. 6 , op. 74, „Patetica”.

Turneul Orchestra Româna de Tineret este sustinut de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Institutul Cultural Român.

CRISTIAN MANDEAL

In cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. خn străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

ORCHESTRA ROMآNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia,  Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi,  marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare  de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.
Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. خncepând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". خn anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication


Citeste mai multe despre   


VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si StartupCafe.ro, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

261 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri