​Mari nume ale culturii române de astăzi vorbesc despre Kundera, Havel și Hrabal la Bookfest

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 22 mai 2015, 11:40 Actualitate | Cultură

O serie de dezbateri desfasurate in cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2015 aduc in prim plan mari nume ale culturii române de astăzi care vor vorbi despre scriitorii cehi Kundera, Havel și Hrabal. Dezbaterile au loc in contextul in care Cehia este invitatul de onoare al editiei din acest an a Salonului.

Cehia – Republica Literaturii / Dezbateri in cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2015

SÎMBĂTĂ, ​Ora 13.00: DEZBATERE – Milan Kundera, Marele singuratic al literaturii cehe
(Scena Agora / Pavilionul C4)
Participă:
    Gabriel Liiceanu, directorul ​Editurii Humanitas
    Ioana Pârvulescu, scriitoare și traducătoare
    Vlad Russo, scriitor
    František Zachoval, directorul Centrului Ceh

După ce ani de zile a fost receptat în primul rând ca reprezentant al Primăverii de la Praga, ca disident, ori exilat politic, astăzi, în percepţia cititorilor români,  Milan Kundera apare eliberat de aceste conjuncturi istorice, drept unul dintre importanţii scriitori contemporani.
Apărut iniţial în traducere la Editura Univers, Milan Kundera este astăzi unul dintre autorii emblematici ai Editurii Humanitas, publicat cu succes în seria de autor care îi poartă numele.
Masa rotundă dedicată prozatorului şi eseistului francez de origine cehă îi reuneşte pe cei mai apreciaţi traducători ai operei sale, alături de editorul său român, Gabriel Liiceanu.

SÎMBĂTĂ, Ora 17.00: DEZBATERE – Václav Havel, Dizident într-un univers absurd
(Scena Agora / Pavilionul C4)
Participă:
    Emil Constantinescu, fost Președinte al României
    Adrian Cioroianu, istoric
    Iulia Popovici, critic de teatru
    František Zachoval, directorul Centrului Ceh
    Moderator: Matei Martin, jurnalist cultural

O masă rotundă dedicată lui Vaclav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe, una dintre cele mai fascinante figuri politice ale secolului XX. Evenimentul încearcă să surprindă toate ipostazele personalităţii sale publice: de scriitor, dramaturg și disident. Acesta este motivul pentru care lista invitaților îi include pe: Emil Constantinescu, fost Președinte al României și fost Rector al Universității din București în anul când prestigioasa instituție i-a oferit lui Havel titlul de Doctor Honoris Causa, pe istoricul Adrian Cioroianu și pe criticul de teatru Iulia Popovici.

DUMINICĂ, Ora 13.00: DEZBATERE – Bohumil Hrabal, Povestitorul de la Tigrul de Aur
(Scena Agora / Pavilionul C4)
Participă:
    Mircea Cărtărescu, scriitor
    Filip Florian, scriitor
    Anca Irina Ionescu, traducătoare
    Sorin Paliga, traducător
    František Zachoval, traducător
    Moderator: Luiza Vasiliu, jurnalist cultural

O dezbatere dedicată lui Bohumil Hrabal, considerat de mulţi una dintre cele mai importante voci ale literaturii secolului XX, tradus cu succes astăzi în limba română de Curtea Veche Publishing și Editura ART. La fel cum s-a petrecut peste tot în lume unde au fost traduse, edițiile în limba română ale cărților lui Bohumil Hrabal au adunat în jurul lor o comunitate de hrabalieni pasionaţi, cuceriţi definitiv de umanismul tragicomic şi umorul savuros al operei sale. Scriitorii Mircea Cărtărescu și Filip Florian vin să confirme la Bookfest apartenența la acest grup.


Citeste mai multe despre   


Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

321 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri