Sâmbătă, 21 martie, ora 17.00, sunteti invitati la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Lucian Boia, Serban Marin şi Radu Paraschivescu care vor discuta despre cel de-al doilea volum al „Jurnalului de război“ al reginei Maria a României, recent apărut la Editura Humanitas.

'Jurnalul de razboi' al reginei Maria (vol. II) Foto: Humanitas

Acest al doilea volum din jurnalul ţinut de regina Maria pe parcursul Primului Război Mondial (cel dintâi a apărut la Editura Humanitas, în 2014, cu titlul „Jurnal de război. 1916–1917. Precedat de însemnări din 1910–1916“) cuprinde următoarele patru caiete cu însemnările zilnice ale reginei, din perioada mai 1917– aprilie 1918 (Arhivele Naţionale, Fond Casa Regală, Regina Maria, III 98 şi 102–115).

Traducerea volumului este realizată de Anca Bărbulescu.

„Partea a doua a jurnalului reginei Maria este cea mai încărcată cu desfăşurări dramatice. Situaţia e atât de nesigură şi de schimbătoare, încât momentele alternative de bucurie şi de disperare se ţin lanţ, punând nervii şi judecata tuturor la grea încercare. România se simte trădată: de ruşi, în primul rând, dar şi de partenerii occidentali care par să nu înţeleagă situaţia disperată în care a ajuns, fără să aibă vreo vină. Românii nu mai au de ales decât între un sfârşit eroic şi o pace înjositoare. Cârmuitorii ţării aleg pacea, în cele din urmă. Cu alte cuvinte, capitularea. În ciuda apelurilor reginei la rezistenţă. Jocurile erau făcute. Probabil că până la urmă a fost mai bine aşa: o decizie raţională, care a salvat pe moment ce se mai putea salva, şi nu una eroică, extrem de riscantă. Dar trebuia să apere cineva nu numai interesele imediate ale ţării, ci şi onoarea românească. A făcut-o, cu nestăvilită pasiune, regina Maria." (Lucian BOIA)