Prestigioasa editura germană "Theater der Zeit” va lansa, pe 18 martie 2015, un volum cu piese de teatru aparţinând exclusiv unor autori români ai generaţiei postcomuniste. Cu prilejul evenimentului de lansare editura a invitat-o pe regizoarea Gianina Carbunariu care este autoarea a doua piese prezente in volum.

Apărut sub coordonarea Irinei Wolf, volumul poartă titlul "Machtspiele - Neue Theaterstücke aus Rumänien" ("Jocuri de putere - Noi piese de teatru din România") şi conţine piese semnate Gianina Cărbunariu, Catinca Drăgănescu + Eugen Jebeleanu, Roxana Marian şi Elise Wilk, informeaza ICR Berlin.

Gianina Cărbunariu este prezentă cu două piese în respectivul volum. Prima, "Scris cu litere mari", oferă o introspecţie, după 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier, în dosarul de Securitate al unui elev de 16 ani. A doua, intitulată "Sparanghel", tratează cu umor, în monologuri subtile, purtate de către doi cumpărători târzii într-un magazin alimentar britanic, problematica migraţionistă contemporană.

Catinca Drăgănescu şi Eugen Jebeleanu semnează împreună piesa "dontcrybaby", o versiune modernă a poveştii Scufiţei Roşii. Roxana Marian cercetează, în „Medea sau despre fericirea conjugală", o poezie dramatică în proză, jocurile de putere ale relaţiei în doi, iar Elise Wilk este reprezentată în volum cu piesa "Camera 701".

Evenimentul va avea loc la orele 20.00, la librăria cu specific teatral "Einar & Bert" din Berlin.

Gianina Cărbunariu, absolventă a Universităţii Naţionale de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, Bucureşti (promoţia 2004), este membru fondator al grupului dramAcum, o platformă pentru dezvoltarea şi promovarea dramaturgiei româneşti. Piesele ei „Stop the Tempo” (2003) şi „mady-baby.edu/Kebab” (2004) au fost traduse, publicate şi montate în Germania, Franţa, Irlanda, Polonia, Marea Britanie şi Italia. În prezent este considerată „copilul teribil" al dramaturgiei româneşti. Dintre înscenările mai recente ale Gianinei Cărbunariu amintim cele din 2012-2013, din cadrul proiectelor „Parallel lives – 29th Century Trough the eyes of Secret Police” (Slovacia) şi Cities on stage / Violles en scene” (Sibiu / Bruxelles). În luna ianuarie 2015, spectacolul „Solitaritate” a avut mai multe reprezentaţii pe scenele din Madrid şi Bruxelles. În Germania, piesele ei au fost reprezentate, cu concursul ICR Berlin, în decembrie 2012 la teatrul HAU Berlin, în cadrul proiectului „Many Years After”, şi în luna mai 2014, la Residenztheater Munchen, în cadrul proiectului european „Fabulamundi, playwriting Europe”.

Editura Theater der Zeit a fost fondată în anul 1996, drept secţiune a revistei cu acelaşi nume – una din cele două principale reviste de gen din Germania, fiind specializată pe editarea de dramaturgie şi domenii conexe acesteia. În cadrul ei apar mai multe serii, precum o serie de autor, o serie de pedagogie teatrală, o serie de piese de teatru, o serie de cercetări ştiinţifice în domeniul teatral etc.