Marţi, 11 noiembrie, de la ora 19.00 sunteti invitati la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o seară italiană prilejuită de apariţia romanului Corpul uman de Paolo Giordano. La eveniment vor participa Daniela Zeca-Buzura, Carmen Gavrilă, dr. Radu Teodorescu şi Vlad Russo.

Seara italiana: Corpul uman de Paolo GiordanoFoto: Librariile Humanitas

„Corpul uman este un mare roman despre viaţă pe timp de război: o cronică a crimelor împotriva trupului şi sufletului şi o meditaţie plină de compasiune despre felul în care, împreună şi laolaltă, oamenii încearcă să suporte povara sorţii.“ (Joshua Ferris)

„După Singurătatea numerelor prime, Paolo Giordano continuă să exploreze ipostazele fiinţei umane cu acest roman coral, orchestrat magistral, care confirmă talentul său strălucit." (Le Figaro)

Prezent pe lângă trupele italiene staţionate în Afganistan pentru un reportaj, Paolo Giordano s-a întors acasă cu ideea unui roman despre viaţa într-un avanpost din valea Gulistan. A împărţit cu tinerii soldaţi condiţiile traiului de cazarmă, le-a citit în ochi golul din suflet şi dorinţa de a participa la ceva aflat mai presus de ei înşişi. A fost martorul supunerii trupului la cele mai dure rigori şi abstinenţe, dar şi al comuniunii aproape materiale ivite între militari, în care „fiecare priveşte corpul celorlalţi ca pe-al său propriu". Ideea a căpătat trup, devenind un roman subtil şi tensionat, romanul unei iniţieri ce trece prin experienţa aspră a războiului şi a morţii, tradus în peste treizeci de ţări.

„Nu e suficient să fii eroic ca să fii erou", se spune undeva în acest roman al experienţelor-limită. Eroii lui ne-eroi sunt tinerii dintr-un pluton aflat într-un avanpost din munţii deşertici ai Afganistanului, apărat de o brigadă a armatei italiene. Prinşi în vârtejul războiului şi al morţii care pândeşte la tot pasul lovind necruţător, al iubirilor neîmpărtăşite şi al furiei caracteristice vârstei, al veseliei fără griji şi al suferinţei cu neputinţă de înţeles, fiecare îşi cântăreşte propria viaţă cu măsura a ceea ce-i este dat să trăiască. Unii şi-o vor pierde, alţii şi-o vor schimba până la a o face de nerecunoscut, ajungând sentimentali sau cinici, resemnaţi sau indiferenţi. Peste nimeni însă timpul petrecut în avanpost nu va trece fără a lăsa urmele adânci ale unei dureroase maturizări, ale definitivei despărţiri de nepăsătoarea tinereţe.

„Războiul pe care-l are în minte cititorul de azi când citeşte romane precum cel al lui Giordano este desigur războiul dintre armate, dar mai cu seamă războiul oamenilor, golul care li se cască în faţă în conflictele cotidiene fără inamic.“ (Andrea Bajani, La Repubblica)

„Citind acest roman am simţit că mă întorc în Afganistan: pagină după pagină, revedeam cu ochii minţii fantasticele peisaje, locurile de vis, frumoase şi cumplite totodată, incredibilii lui locuitori...“ (Caporal Diana Bellomo, Grazia)

Aparţinând noii generaţii de prozatori italieni, PAOLO GIORDANO s-a născut în 1982 la Torino şi a urmat studii de fizică teoretică, obţinând în 2010 un doctorat în fizica particulelor elementare. Tânărul cercetător ştiinţific Paolo Giordano şi-a cultivat marea pasiune pentru literatură urmând în perioada 2006–2007 cursurile de tehnici narative de la Scuola Holden, fondată şi condusă la Torino de scriitorul Alessandro Baricco. În 2008 a publicat la Editura Arnoldo Mondadori romanul Singurătatea numerelor prime (La solitudine dei numeri primi), distins în acelaşi an cu mai multe premii literare importante, între care Premiul Campiello Opera Prima şi Premiul Strega. Romanul a cunoscut un imens succes, fiind ecranizat în 2010 şi tradus în patruzeci de ţări. Corpul uman (Il corpo umano) vede lumina tiparului în 2012 şi urmează îndeaproape succesul internaţional al romanului de debut al lui Giordano, fiind deja tradus în peste treizeci de ţări. În 2014 Paolo Giordano semnează un nou roman, Il nero e l'argento. A publicat, de asemenea, povestiri în ziare, reviste literare şi volume colective.