Prima ediție locală a Salonului de Carte Bookfest Tîrgu Mureș va fi găzduită de Teatrul Național, între 19-21 septembrie și va oferi publicului mureșean posibilitatea să întâlnească unele dintre cele mai importante nume ale lumii culturale actuale din România. La standurile Bookfest, vizitatorii vor putea alege titluri cu reduceri atractive din oferta bogată a unora dintre cele mai de succes edituri din România: Humanitas, Litera, Polirom, Curtea Veche Publishing, Rao, Trei, Art, Corint, Nemira, Eikon, Okian sau Tracus Arte, dar și multe altele.

Bookfest Tirgu MuresFoto: Asociatia Editorilor din Romania

Cel puțin zece personalități de prestigiu au confirmat deja participarea la evenimentele din cadrul Bookfest: Lucian Boia, Andreea Esca, Larry Watts, Markó Béla, Ana Blandiana, Alex. Ștefănescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, acad. Basarab Nicolescu și Sega.

„Salonul de carte BOOKFEST este unul dintre evenimentele de marcă de pe agenda culturală a anului 2014, în județul Mureș. Alături de Gala UNITER și Festivalul Internațional de Film Transilvania, BOOKFEST ne prilejuiește întâlnirea cu personalități de marcă ale culturii românești. În numele Consiliului Județean, îi invit pe toți mureșenii la trei zile de excepție, în care Tîrgu Mureșul va fi capitala cărții românești”, a declarat Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, instituție care a organizat împreună cu Asociația Editorilor din România (AER) această primă ediție Bookfest la Tîrgu Mureș.

„Bookfest este în sine o sărbătoare a cărții iar la Tîrgu Mureș sper să ne bucurăm împreună într-un număr cât mai mare de întâlnirea cu personalități de prim rang ale culturii românești”, a declarat Grigore Arsene, președintele AER.

Accesul publicului va fi gratuit la evenimentele din cadrul Bookfest precum și la proiecțiile din cadrul Cinematografului de artă Bookfest, organizat cu sprijinul partenerilor de la Institutul Balassi și Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR). Se vor putea viziona filme premiate, precum Inside Llewyn Davis (ultimul film al fraților Joel și Ethan Coen); Hannah Arendt (biopic despre celebra filosoafă); Eu și tu (ecranizare a romanului omonim de Nicolo Amanti); Incendii (Canada, 2010); Soția, femeia, gagica (Ungaria, 2012); Nu sunt prietenul tău (Ungaria, 2009); În numele lui Sherlock Holmes (film pentru adolescenți).

De asemenea, în fiecare zi vizitatorii Bookfest se pot delecta cu concerte de înaltă ținută susținute de formația de muzică veche Trei Parale, folk-iștii Ovidiu Scridon și Silvan Stâncel, precum și trupa de rock Listen din Tîrgu Mureș.

Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este a patra ediție locală a celui mai important eveniment expozițional in domeniul cărții din România; Bookfest mai are ediții locale la Timișoara, la Iași (3-5 octombrie) și la Cluj-Napoca (16-19 octombrie).

Prima ediție Bookfest la Tîrgu Mureș este organizată de Consiliul Județean Mureș și Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România și cu sprijinul Consiliului Local Tîrgu Mureș.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul acesta (București, 28 mai - 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare al acestei ediții a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Dorota Masłowska, în atenția publicului fiind și cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură - Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).​