Celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, primeste luni Titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai. El se afla in Romania pentru trei zile la invitatia acestei universitati.

Luni, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai va avea loc ceremonia de decernare a Titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai, "Laudatio" fiind conceputa si sustinuta de catre profesorul Corin Braga, decanul Facultatii de Litere si directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, anunta Mediafax.

"Llosa este unul din cei mai importanti scriitori contemporani, a fost nominalizat ca unul din cei mai importanti 20 de intelectuali din lume. Dincolo de aceasta recunoastere internationala, el este un mare scriitor, care nu are nevoie de niciun premiu ca sa isi arate valoarea, citindu-i pur si simplu cartile. Humanitas si alte edituri au tradus Llosa, aproape toata opera sa este tradusa in romaneste, de aceea cred ca este foarte important ca un asemenea scriitor sa se intaleasca cu studentii, care invata, il folosesc ca materie de studiu, Faptul ca Llosa vine la Cluj este o onoare pentru noi, o bucurie, o intalnire cu literatura de mare calitate, cu unul din clasicii in viata ai literaturii", afirma Braga.

Duminica seara, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura a fost invitat sa joace in spectacolul cu piesa "O mie si una de nopti", care ii apartine si a fost prezentata publicului de Nationalul clujean in premiera, in regia semnata de Andreea Iacob.

Marti, la ora 12.00, in sala "Mihai Eminescu" a Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai, este programat dialogul cu Gabriel Liiceanu, "Am putea trai fara sa evadam in fictiune", urmat de o sesiune de autografe. In copilarie, Vargas Llosa intarzia desprinderea din fictiune,primele texte scrise de el fiind continuari ale povestilor citite, care il captiveaza intr-atat incat ar vrea sa nu se mai termine niciodata. Apoi scriitorul matur, care traieste disciplinat literatura, vede evadarea in fictiune ca pe o salvare, in unele conditii unica.

"Mario Varga Llosa este un mare povestas al vremurilor noastre. Si domnul Liiceanu il va provoca sa vorbeasca despre nevoia de fictiune, de ce intr-o lume pragmatica, cenusie, literatura ne poate imbogati, Llosa o spune, literatura este foc, arde, fara literatura suntem mai saraci", mai spune Braga.