Medicii legisti din Chile au anuntat ca testele preliminare efectuate pe ramasitele lui Pablo Neruda confirma ca poetul chilian suferea de cancer avansat in momentul mortii, informeaza BBC.

Pablo Neruda (1952)Foto: Agerpres/AP

Pablo Neruda, laureat al premiului Nobel, a decedat in septembrie 1973, la cateva zile dupa lovitura de stat care l-a adus pe Augusto Pinochet la putere.

Ramasitele poetului de stanga au fost exhumate la inceputul lunii aprilie pentru a se elucida circumstantele mortii sale, in contextul unor teorii potrivit carora Neruda ar fi fost otravit de agenti secreti.

Conform versiunii oficiale, Pablo Neruda a murit in urma agravarii unui cancer de prostata.

Rezultatele testelor par sa confirme teoria principala, si anume ca Pablo Neruda ar fi murit din cauza unui cancer.

Avocatul Eduardo Contreras, care a sesizat politia in decembrie anul trecut pentru ca ramasitele poetului sa fie exhumate, a declarat ca este prea devreme sa se ajunga la o concluzie. Rezultatul va fi stabilit dupa testele de toxicologie desfasurate la un laborator din SUA, a precizat Contreras.

"Nu este nicio noutate ca dl Neruda avea cancer. Este logic ca cancerul sa apara in radiografiile oaselor sale", a declarat Contreras.

Pablo Neruda a murit pe 23 septembrie 1973, la 12 zile dupa puciul generalului Pinochet impotriva presedintelui socialist Salvador Allende, un prieten apropiat al poetului.

Un colaborat apropiat al poetului a declarat ca acestuia i-ar fi fost administrata o injectie letala la ordinele generalului Pinochet insa familia sa continua sa sustina ca Neruda a murit de cancer.

Neruda a fost ingropat alaturi de sotia sa, Matilde Urrutia, in gradina casei din Isla Negra, pe coasta Pacificului, la circa 120 km vest de Santiago.

In 2011, autoritatile chiliene au inceput sa investigheze acuzatiile facute de fostul sau sofer si asistent personal, Manuel Araya, potrivit carora Neruda ar fi fost otravit.

Araya sustine ca Neruda l-a sunat din spital si i-a spus ca se simte rau dupa o injectie facuta in stomac.

Acuzatiile sunt sustinute de Partidul Comunist din Chile, care afirma ca Pablo Neruda nu a prezentat simptomele asociate cancerului avansat de care se presupune ca ar fi murit.

Partidul Comunist sustine ca guvernul militar se temea ca Neruda ar putea pleca in exil si incepe o campanie impotriva regimului Pinochet.