O raritate pe scenele din Romania: un concert exclusiv spaniol, prezentat de Razvan Suma alaturi de unul dintre cei mai apreciati pianisti din Spania - Josu Okinena. Ce poate fi mai placut la inceput de primavara decat o frumoasa calatorie in tinuturile pline de farmec ale Spaniei, printre ritmuri de castaniete, evantaie si volane colorate? Si daca va ganditi la piedicile in calea implinirii acestui vis, violoncelistul Razvan Suma - care v-a incantat in 2012 in cele doua turnee nationale "Va place BACH?" - va aduce parfumul Spaniei la Bucuresti, printr-o incursiune fascinanta in lumea muzicii spaniole in cadrul concertului sau extraordinar "Seara Spaniola cu Razvan Suma".

Razvan SumaFoto:

Vineri, 22 martie (19.00), pe scena Salii Radio, Razvan Suma va interpreta alaturi de prietenul sau, carismaticul pianist spaniol JOSU OKINENA, artist de mare virtuozitate cu o cariera solistica bogata, piese deosebite care poarta semnatura unor mari compozitori spanioli ai epocii moderne: Gaspa Cassado, Joaquin Nin, Aita Donostia, Anton Larrauri, Lorenzo Ondarra, Manuel De Falla.

Intregul repertoriu este bazat pe motive folclorice traditionale spaniole, iar compozitorii inclusi in recital sunt repere ale artei muzicale din Spania: Cassado a fost si unul dintre cei mai reprezentativi violoncelisti ai tarii, iar Aita Donostia (Parintele Donostia) este poate cel mai reprezentativ compozitor de muzica sacra din Tara Bastilor. Ondarra a dedicat piesa ce va fi interpretata in recital chiar celor doi artisti: Razvan Suma si Josu Okinena.

Povestea intalnirii dintre Razvan Suma si pianistul Josu Okinena se leaga de o intamplare inedita si amuzanta, petrecuta si ea pe taram spaniol, in anul 2002, cand artistul roman a participat la concursul international "Villa de Llanes", unde si-a ales din lista pusa la dispozitie de organizatori un pianist corepetitor care dupa sonoritatea numelui i s-a parut a fi... japonez! Dupa obtinerea celei mai mari distinctii acordate, Razvan Suma a legat o frumoasa prietenie cu pianistul spaniol, concretizata prin mai multe concerte de mare succes, sustinute cele mai importante sali de profil din Spania (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall-San Sebastian s.a), dar si la Teatro Colon (Buenos Aires, Argentina).

Pentru alte informatii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor si Corurilor Radio va rugam sa consultati site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com .

RAZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in numeroasele recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat in sali ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires sau Kursall din San Sebastian.

In anul 2000 a obtinut diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar in 2002 a inceput programul de perfectionare Artist Diploma la Longy School of Music - Cambridge - Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.

Razvan Suma a realizat din 2006 pana in prezent sase turnee in formula de Trio, Romanian Piano Trio sau Trio Strad - alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, in componenta cvartetului de violoncele Cellissimo, Razvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz.

Primul turneu solo sustinut de Razvan Suma, Va place BACH ?, editia I (1-21 martie 2012), a insemnat prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei suitelor pentru violoncel solo semnate de J.S. Bach. Cea de-a doua editie a turneului national Va place BACH ? s-a desfasurat intre 2 octombrie si 7 noiembrie in zece orase din Romania.

In 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar in calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. Este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea si in Romania, in cadrul atelierelor organizate de Asociatia SONORO.

Pentru anul 2013, in afara proiectelor concertistice si camerale, Razvan Suma pregateste un nou turneu national intitulat Va place Brahms ?.

Actualmente profesor universitar si sef de catedra al departamentului de cercetare si doctorate la Universitatea Muzikene din San Sebastian, JOSU OKINENA are o activitate solistica importanta alaturi de artisti precum Alan Gampel, Migel Etuarte, Almudena Ortega sau Maite Maruri. A predat cursuri de maiestrie in Argentina, Spania, Cuba si Bolivia.

A studiat la Conservatorul Superior de Muzica din San Sebastian, obtinand premiul intai pentru pian si muzica de camera la absolvirea acestei institutii. Ulterior si-a perfectionat pregatirea si a castigat Premiul de final de an al Conservatorului Regal de Muzica din Madrid. La Santiago de Compostela a fost distins, de asemenea, cu Premiul Andres Segovia y Jose Miguel Ruiz Morales, pentru interpretarea muzicii spaniole. A participat la cursuri de maiestrie interpretativa cu pianisti precum Oxana Yabloskaia - la Scoala de Muzica Julliard din New York, Krystian Zimmerman si Ivo Pogorelich. Timp de cinci ani s-a stabilit la Londra pentru a studia cu celebra pianista italianca Maria Curcio.

JOSU OKINENA a cantat cu solisti precum Eduard Wulfson, Marta Almajano, Itxaro Mentxaka, Enrique Baquerizo, Lola Casariego si altii, iar in formatii camerale a participat la numeroase festivaluri, precum Quincena Musical din San Sebastian si alte evenimente similare in Granada, Tours si Peralada. A mai interpretat alaturi de ansambluri importante ca Orquesta Sinfonica de Euskadi, Orfeon Donostierra, Sociedad coral de Bilbao, Canta Cantemus Choir, Agrupacion Vocal Kea, Schola Cantorum, Vocal Leo s.a.

A colaborat peste sase ani cu soprana spaniola Almudena Ortega, obtinand aprecierea unanima a publicului si a presei pentru concertele sustinute in Cuba, America si Spania, realizand in acelasi timp inregistrarile pe CD a integralei lucrarilor pentru voce si pian ale compozitorului basc Aita Donostia.