In perioada 8 - 11 martie 2012, are loc la Bucuresti cea de-a XVII-a ediţie a Salonului de carte, presă şi muzică, gazduit de Muzeul Naţional de Istorie a României. Cunoscând o dezvoltare logistică şi tematică de la ediţie la ediţie, evenimentul reuneşte peste 65 de firme participante: edituri, importatori şi distribuitori de carte, fundaţii, societăţi şi institute culturale, instituţii de învăţământ superior şi, nu în ultimul rând, importanţi reprezentanţi mass-media scrisă şi audio. Prin diversitatea registrului tematic al cărţilor expuse, salonul de carte se adreseaza unui larg public cititor, de toate categoriile de vârstă şi socioprofesionale.

Accesul liber în expoziţie şi preţurile promoţionale practicate la standuri reprezintă argumentele cu care expozantii isi propun sa atraga vizitatorii doritori de carte beletristică, tehnică, didactică, ştiinţifică, universitară, academică, economică, enciclopedică, critică, memorialistică, pentru copii şi nu în ultimul rând lucrări muzicale, CD-uri şi DVD-uri.

Totodata, manifestarea va constitui cadrul perfect de evidenţiere a diversităţii culturale a comunităţilor etnice din România reunite de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României , prezente în standuri proprii cu elemente specifice şi pitoreşti, vizând arta, cultura, tradiţiile şi obiceiurile proprii.

In cadrul salonului vor fi organizate evenimentele speciale la standurile expozanţilor sau în spaţii special amenajate: lansări de carte, mese rotunde, dezbateri, recitaluri de poezie, dansuri, acţiuni omagiale, concursuri, concerte de muzică uşoară şi populară, folk, jazz şi tobe africane, atelier de creaţie pentru tineret şi nu în ultimul rând, Muzica Militară a Jandarmeriei Române şi Ansamblul 'Ciocârlia', care vor deschide oficial manifestarea.

Cei ce aleg sa vina la Salonul de carte, presă şi muzică Bucuresti vor avea ocazia sa intalneasca importante personalităţi din viaţa culturală, politică, vedete îndrăgite, vor putea participa la tombole atractive şi se vor bucura de măiestria artizanală a unor meşteri populari.

În cadrul salonului, Asociaţia Română de Arheologie va lansa vineri, 9 martie, ora 13, în sala Lapidarium, volumul 8 al Studii de Preistorie editat de Asociaţia Română de Arheologie care reuneşte articole dedicate arheologiei preistorice, din paleolitic până la epoca bronzului, ale autorilor români şi din străinătate, majoritatea articolelor fiind redactate în limbi de circulaţie internaţională. La evenimentul de lansare vor lua cuvântul specialiştii dr. Silvia Marinescu Bîlcu şi dr. Radian Andreescu.

Toţi iubitorii de carte scrisă şi vorbită, muzică vor putea vizita Salonul de Carte, Presă şi Muzică Bucureşti la Muzeul Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, în Centrul Istoric al Bucureştiului, dupa urmatorul program:

- Joi, 8 martie: orele 12.00 - 19.00

- Vineri, 9 martie; Sâmbătă, 10 martie: orele 11.00 - 19.00

- Duminică, 11 martie: orele 11.00 - 16.00