Apreciatul eminescolog, acad. Dimitrie Vatamaniuc, va susţine, duminică 15 ianuarie, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, conferinţa cu tema 'Eminescu printre noi', informeaza site-ul institutiei teatrale. Susţinută chiar în ziua naşterii poetului naţional, conferinţa va marca cele mai importante evenimente din cultura română: apariţia definitivă a ediţiei Mihai Eminescu (11 volume), şi publicarea, sub îngrijirea Acad. Eugen Simion, a ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene.

Acad. Dimitrie VatamaniucFoto: TNB

Istoric literar, eminescolog, membru al Academiei Române, Dimitrie Vatamaniuc este născut la 25 septembrie 1920, la Suceviţa, judeţul Suceava.

A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj în 1947, trecându-şi licenţa în litere şi istorie. În timpul studiilor universitare a fost membru în comitetul de conducere al societăţii studenţeşti bucovinene 'Junimea'. Funcţionează ca profesor la Liceul 'Andrei Mureşanu' din Dej (1947-1953), în vara anului 1952 lucrează ca redactor la Almanahul literar din Cluj, iar în 1956 este angajat cercetător la Institutul de Istorie Literară şi Folclor din Bucureşti. Îşi susţine doctoratul în 1957 cu o teză despre I. Popovici-Bănăţeanul.

Din 1957 este lector la Facultatea de Filologie a Universităţii bucureştene, dar cariera îi este curmată din motive politice.

A lucrat ca bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară (1961-1964) şi ca redactor la Centrul de Informare şi Documentare Ştiinţifică (1964 -1974).

Revine ca filolog la Institutul de Istorie şi Teorie Literară 'G. Călinescu', dar, epurat din nou în 1975, ajunge la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti (până în 2001).

Participă la editarea integrală a operei lui Mihai Eminescu, finalizând şantierul deschis de Perpessicius în perioada interbelică.

Din 1992 este director al Centrului de Studii Bucovina al Academiei Române, de la Rădăuţi, redactor-şef la Analele Bucovinei şi fondator al programului Enciclopedia Bucovinei în studii şi monografii. Face parte din colegiile de redacţie ale revistelor Septentrion (director din 1995), organ al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (Rădăuţi), şi Glasul Bucovinei (Cernăuţi).

În 2001 a fost ales membru al Academiei Române.

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.

Seria conferinţelor va continua şi în această stagiune în fiecare duminică, o dată la două saptămâni, cu noi provocări spirituale, teme de discuţie şi prelegeri.

Pretul biletelor: 23 si 10 lei.