In Marea Britanie a fost necesar sa fim educati sa iubim mediul. A fost necesar sa fim educati cu privire la reciclarea pungilor de plastic, la cresterea rosiilor sau cum sa pastram recoltele fara chimicale si ingrasaminte din resturi de sobolani modificati genetic.

Michael BirdFoto: Arhiva personala

Trei sute de ani de industrializare ne-au lasat un pic cam nestiutori in ceea ce priveste scopul cultivarii pamantului. Il privim ca pe o fabrica verde pe care trebuie s-o insamantam, aram si ardem. Dati-ne un porc si n-o sa stim ce sa facem cu el. Sa-i punem guler? Sa-l imbracam ca pe Sherlock Holmes? Sa-l incarcam ca poza de profil pe Facebook? Sa incepem un blog din punctul de vedere al porcului? Aventurile unui porc la Londra. Jucand biliard intr-un bar. Intr-un restaurant cu specific indian. La un vernisaj. Ar putea avea propria rubrica in revista Vice.

Dar in Romania, ecologia face parte din instinctul national. Rosii. Vin. Tuica. Muraturi. Toate floare la ureche de facut. Reciclarea. Nu ati avut incotro decat sa reciclati. Cat priveste porcul… Ce poti face pana la urma cu un porc? Ii tai gatul, il transezi si-l mananci. Tot. Fiecare copita, muschi, os si testicul.

Din experienta mea ca observator al scenei politice romanesti in ultimii opt ani, pot sa spun unde lipseste o voce puternica. Nu din stanga, care este sustinuta de o elita fost-comunista cu bani si nici din dreapta, care pare intepenita in discutii plicticoase cu privire la ideologie, ca de pilda ce inseamna dreapta? A la Reagan? Crestina? Liberala? Cui ii pasa.

Alternativa este verde – pentru ca valorile miscarii verzilor sunt cimentate in cultura nationala – agricultura, viata la tara, reciclarea si sustenabilitatea. Ecologia curge in sangele tarii. Aceasta este baza.

Dar nu cred ca liderii actuali ai miscarii verzi reprezinta aceasta tendinta. Doua si posibil trei din partidele verzi “principale” – Miscarea Verzilor, Partidul Verde si Partidul Ecologist Roman – s-au aliat pentru a forma o platforma comuna pentru a participa la alegerile din acest an. Dar as vrea sa intreb – stie cineva ca existau trei partide verzi in Romania? Ce valori au ele si ce au facut ele vreodata?

Recent, pe RFI, liderii acestei platforme au dezvaluit doua politici importante. Prima, investitia in energia verde, fapt deja in derulare datorita sectorului privat si stimulentelor guvernamentale si UE. A doua, reducerea ursilor omorati de vanatori. Da – acei ursi cu dinti mari si labe uriase care omoara oameni.

Liderul Miscarii Verzilor, Remus Cernea – adeseori un comentator onest si erudit – a declarat ca “politica reprezinta compromisuri”, declaratie ce cu greu poate fi un mesaj inspirat pentru miile de votanti blazati in cautarea unei voci radicale. Daca pornesti de la o pozitie de compromis, Remus, cu ce ramai sa negociezi? Cu predarea?

Le inteleg dorinta de a deveni constiinta verde a USL, si poate e mai bine sa fie o prezenta verde decat niciuna, fapt ce reprezinta de altfel si ratiunea lui Remus.

Dar aceasta “miscare” nu are un manifest colectiv, o mare masa de membri sau o prezenta nationala. Nu a obtinut putere de la popor, ci i-a fost oferita puterea de catre Primul Ministru, caruia trebuie sa-i fie etern recunoscatoare.

Se pare principala dorinta din manifestul noii miscari este dorinta de a avea un loc in Parlament asociindu-se cu Uniunea Social Liberala, aflata la guvernare. Sine qua non-ul lor nu este sa promoveze valorile verzi, ci doar sa obtina o slujba.

Ca atare, crede cineva ca o troita formata din partide verzi minuscule poate concura cu specialistii in lobby din gaz, carbune, infrastructura si energie nucleara la a obtine atentia oamenilor din spatele lui Ponta si Antonescu? Riscul este ca vor deveni o parte moale a unui partid tare. Prietenii ursilor, copacilor si fluturilor nu sunt o forta de schimbare in industrie, agricultura si energie.

Un partid verde trebuie sa fie radical. Acum are oportunitatea. Poate exploata furia fata de actuala incompetenta si clientelismul partidelor principale. Majoritatea problemelor care ii anima pe votanti sunt violari ale mediului sau abuzuri ale statului. Problemele verzi sunt opunerea la proiecte controversate de tipul Rosia Montana Gold Corporation, exploatarea gazelor de sist si dezvoltarea nerestrictionata de cladiri fara acordul rezidentilor.

Abuzuri ale statului sunt atacurile la independenta artelor, media si sistemului judiciar, ca de exemplu numirea de fosti nomenclaturisti la televiziunea publica, in pozitii publice din sistemul de justitie sau la ICR – transformarea institutiilor statului in masini de propaganda ale partidului.

Un partid verde ar putea umple un vid din scena politica argumentand ca protejarea mediului este singura metoda prin care voci locale ar avea putere in fata unui guvern rau si a unei forme de capitalism la fel de rea. Dar nu trebuie sa fie un partid de protest. Partidele verzi din vest se sinucid de obicei electoral atacand fiecare bucatica de industrie, fiecare masina de pe sosea si de fiecare data cand tragi apa la WC. Noul partid nu ar trebui sa respinga orice fabrica sau orice ansamblu rezidential din Romania pentru ca schimba habitatul unui arici sau ameninta un stup de albine.

Trebuie sa sustina propuneri verzi radicale, avand in acelasi timp si disciplina financiara. De exemplu, poate sustine ca electricitatea in Romania trebuie sa fie 100% verde pana in 2035.

Romania are resurse excelente pentru dezvoltarea de centrale eoliene, biomass, hidroelectrice si solare si, cu o viziune clara si prin sustinerea guvernului si a industriei, poate deveni un lider in energia verde. Poate reamenaja centralele hidroelectrice existente si promova dezvoltarea numeroaselor parcuri cu energie eoliana, in plus relansand energia solara oriunde este posibil si incepand exploatarea energiei geotermale din pamant. Toate acestea ar asigura electricitatea Romaniei in proportie de 100%.

Europa s-ar indragosti de Romania atunci. Un titlu ca “Puterea Verde din Europa de Est” i-ar oferi Romaniei un loc de frunte printre factorii de decizie de la Bruxelles privind noile politici de energie.

Avand o baza de energie verde, industria Romaniei ar putea adopta noile cerinte ale UE pentru investitii in fabricarea de produse prietenoase cu mediul. Romania ar putea crea un cumul de industrii verzi, atat in fabricare, cat si in cercetare si dezvoltare, inlocuind baza industriala pierduta odata cu colapsul industriei carbunelui.

Acestea ar putea fi producerea de turbine eoliene si asamblarea de panouri solare, fabricarea de masini electrice si toate industriile care trebuie sa sustina ariile mentionate mai devreme, cum ar fi construirea de statii de incarcare electrice, transformatoare, legaturi si alte accesorii. Acest fapt se bazeaza pe experienta Romaniei in energie verde si in succesul demonstrat in fabricarea de vehicule. Romania ar putea fi laboratorul verde al Europei.

Ceea ce ii lipseste Romaniei in acest moment este o voce legitima la institutiile UE de la Bruxelles si investitorii straini. Acest mix de politici ar rezolva ambele probleme in acelasi timp. O agenda de politici verzi inovatoare i-ar oferi tarii capital la Bruxelles, in timp ce o politica a usilor deschise fata de investitiile verzi ar aduce capital financiar in Romania.

Dar toate acestea ar putea dura ani buni iar liderii trebuie sa fie rabdatori. Un nou partid verde nu poate cere dreptul la putere doar pentru ca alte partide verzi exista in Germania si Marea Britanie.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro