Fara gluten

de     Schoenherr si Asociatii
Marţi, 4 octombrie 2016, 10:57 Dosare Juridice - Concurenta

Oana Constantinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii
Incepand cu vara acestui an, in Romania se aplica noi reguli de etichetare pentru continutul de gluten al produselor alimentare, informatii care sunt de interes mai ales pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau cele care pot tolera doar cantitati mici de gluten.

Boala celiaca este o afectiune autoimuna cu predispozitie genetica in urma careia apar leziuni la nivelul intestinului subtire, ca urmare a intolerantei la gluten. Glutenul este un termen generic pentru proteinele care se gasesc in grau, secara, orz si triticale (un hibrid de grau si secara). Glutenul este important in fabricarea aluaturilor, conferindu-le elasticitate si ajutand totodata alimentele sa isi pastreze forma. Din punct de vedere tehnic, termenul de „gluten” se refera la o parte din grau si cerealele asociate cu acesta care este insolubila in apa. Aceasta reprezinta aproximativ 80% din proteinele prezente in aceste cereale.

Este stabilit stiintific ca cereale precum graul, secara, orzul si triticale contin gluten, iar acesta poate determina efecte adverse asupra sanatatii la persoanele cu intoleranta la gluten. Din aceasta cauza, respectivele persoane ar trebui sa evite consumul de gluten. Intoleranta la gluten afecteaza aproximativ 1% din populatie si poate debuta la orice varsta.

Din aceste motive, furnizarea informatiilor privind absenta sau prezenta in cantitati reduse a glutenului in produsele alimentare este o problema importanta pentru persoanele care au intoleranta la gluten.

Modificarea regulilor privind etichetarea glutenului

Incepand cu data de 20.07.2016, regulile aplicabile anterior (Regulamentul 41/2009) privind compozitia si etichetarea produselor potrivite oamenilor intoleranti la gluten au fost abrogate. Motivele tin pe de o parte de alinierea cu legislatia privind informarea consumatorilor referitor la produsele alimentare (Regulamentul nr. 1169/2011) si pe de alta parte de implementarea regulilor specifice de furnizare a informatiilor catre consumatori cu privire la absenta sau prezenta in cantitati reduse a glutenului in alimente (Regulamentul de punere in aplicare nr. 828/2014 – „Regulamentul 828/2014”).

In intelesul Regulamentului 828/2014, glutenul inseamna o fractiune proteica din grau, secara, orz, ovaz sau din varietatile incrucisate si derivatele lor, la care unele persoane prezinta intoleranta si care este insolubila in apa si in solutia de clorura de sodiu de concentratie 0,5 M. Merita mentionat si faptul ca Regulamentul 41/2009 se aplica doar in ceea ce priveste alimentele preambalate.

Regulamentul 828/2014 se aplica incepand cu data de 20.07.2016 si mentine prevederile aplicabile anterior privind utilizarea declaratiei „fara gluten” care poate fi facuta numai in cazul in care produsul alimentar, astfel cum este vandul catre consumatorul final, contine maximum 20 mg/kg gluten.

In ceea ce priveste declaratia „cu continut foarte scazut de gluten”, aceasta poate fi folosita numai in cazul in care produsul alimentar, care consta in sau contine unul sau mai multe ingrediente fabricate din grau, secara, orz, ovaz sau din varietatile lor incrucisate, care au fost prelucrate in mod special pentru a reduce continutul de gluten, contine maximum 100 mg/kg gluten in produsul alimentar, astfel cum este vandut catre consumatorul final.

Ca noutate, declaratiile prevazute mai sus pot fi insotite de mentiunile „adecvate pentru persoanele cu intoleranta la gluten” sau „adecvate pentru persoanele care sufera de boala celiaca”.

In cazul in care produsul alimentar este produs, preparat si/sau prelucrat in mod special fie pentru a reduce continutul de gluten al unuia sau mai multor ingrediente care contin gluten, fie pentru a inlocui ingredientele care contin gluten cu alte ingrediente care sunt in mod natural fara gluten, declaratiile pot fi insotite de mentiunile „formulate in mod special pentru persoanele cu intoleranta la gluten” sau „formulate in mod special pentru persoanele care sufera de boala celiaca”.

Regulamentul 828/2014 prevede de asemenea cerinte suplimentare privind produsele alimentare care contin ovaz. Astfel, produsele alimentare prezentate ca fiind fara gluten sau cu continut foarte scazut de gluten trebuie sa fi fost produse, preparate si/sau prelucrate astfel incat sa se evite contaminarea cu grau, secara, orz sau varietatilor lor incrucisate, iar continutul de gluten al ovazului prezent in produsele respective nu poate depasi 20 mg/kg.

Concluzii

Noile reguli de etichetare sunt menite sa asigure protectia persoanelor care sufera de boala celiaca. In acest sens, aceste persoane vor fi in masura sa faca alegeri pe baza unei informari corecte in ceea ce priveste caracteristicile si siguranta produselor pe care le consuma.

De asemenea, noile reguli permit persoanelor care pot tolera cantitati mici de gluten sa gaseasca pe piata o varietate de produse alimentare care sunt adaptate nevoilor acestora, in functie de gradul lor de toleranta. In acest sens, sunt prevazute diverse niveluri reduse de gluten care trebuie sa fie indicate corespunzator pe etichetele produselor alimentare care il contin.

In plus, prin mentiunile „fara gluten” si „cu continut foarte scazut de gluten”, produsele alimentare care sunt produse, preparate si/sau prelucrate in mod special pentru a reduce continutul de gluten al unor ingrediente care contin gluten sau pentru a inlocui aceste ingrediente cu altele care sunt in mod natural fara gluten asigura informarea adecvata a persoanelor care prezinta intoleranta la gluten.

Spre deosebire de Regulamentul 41/2009 care se aplica doar in cazul produselor alimentare preambalate, Regulamentul 828/2014 aplicabil incepand cu 20 iulie 2016 vizeaza si alimentele care nu sunt preambalate.













Citeste pe Stirile ProTV

VIDEO USS Zumwalt, nava militara invizibila de ultima generatie, perla a coroanei Marinei americane, s-a stricat in Canalul Panama

USS Zumwalt, nava militara invizibila de ultima generatie, "perla a coroanei" Marinei americane, s-a stricat in canalul Panama, acolo unde se gasea in drum spre baza navala din San Diego, a anuntat Marina Statelor Unite.
3755 vizualizari
  • -4 (8 voturi)    
    ce m-am linistit ... (Marţi, 4 octombrie 2016, 12:04)

    dagenia [utilizator]

    .... bine ca suntem protejati prin inscrisuri pe etichete ...! ca mancarea tot plina de E-uri este!
    • 0 (0 voturi)    
      asa si? (Miercuri, 5 octombrie 2016, 11:40)

      Almi [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

      ce-are sula cu prefectura? N-ai vrea sa te lovesti de problema asta...
  • +6 (10 voturi)    
    E foarte important pentru multi oameni (Marţi, 4 octombrie 2016, 14:22)

    ciprian_ [utilizator]

    Pentru un celiac o firmitura de paine e o catastrofa.

    De foarte multe ori e confundata boala celiaca (1% din populatie afectata) cu intoleranta la gluten (6% din populatie sau >). Daca un intolerant isi permite gluten intr-o anumita masura - un celiac nu.

    Boala celiaca este o boala autoimuna foarte putin cunoscuta, cu consecinte devastatoare.

    Aproape 1% dintre oameni au boala celiaca - de ex 3 mil americani. E foarte mult. Pentru un buget de sanatate e extrem de mult prin complicatiile pe care le provoaca prin evolutia in alte boli.
    97% dintre celiaci nu stiu ca sunt bolnavi. Da initial intr-o alta boala cumplita (zeci de feluri de cancer insa cea mai mare probabilitate o are cancerul de intestin, scleroza multipla, diabet de tip 1, etc.) si apoi moartea.
    Testul de sange antigen transglutaminaza ar putea descoperi adevarata cauza, confirmarea 100% facandu-se cu ajutorul endoscopiei cu biopsia intestinului subtire.

    La boala celiaca sunt cateva probleme:

    - dificultatea de a fi descoperita, simptomele pot lipsi cu desarvarsire sau pot aparea sute de simptome, mai probabil cele digestive sau o stare de oboseala extrema

    - cantitati INFIME - 20 parti la milion - pot declansa reactia autoimuna. Asta inseamna ca nu mai pot folosi o tigaie antiaderenta sau un castron din plastic in care au pus vreodata faina. Pot insa sa foloseasca vase din inox pentru ca se curata mai bine.

    - dificultatea de a explica cuiva - oricui - rudelor sau personalului din restaurante - faptul ca si cea mai mica firmitura (1/500 parte dintr-o lingurita) poate declansa pana la o saptamana de stari de rau si atacuri autoimune asupra organismului

    - lipsa de educatie - de ex in restaurant, ar fi usor sa foloseasca alte ustensile sau sa spele

    - folosirea iresponsabila a fainii peste tot - sosuri de rosii, maioneza, smantana, etc)

    - contaminarea usoara - daca intr-o fabrica se fol gluten foarte probabil toate produsele (chiar si cele f gluten) sunt contaminate pentru un celiac
    • -4 (4 voturi)    
      Pseudostiinta la putere (Miercuri, 5 octombrie 2016, 0:51)

      Robert M [utilizator] i-a raspuns lui ciprian_

      Tratatul inspirat din intelepciunea internetului este minunat.
      Poti sa infiintezi un cult religios bazat pe noile povesti legate de intoleranta la alimente.
      Asteptam momentul in care ne vei recomanda sa trecem la fotosinteza.
      • +4 (4 voturi)    
        Pseudo-comentariu (Miercuri, 5 octombrie 2016, 9:54)

        mdvd [utilizator] i-a raspuns lui Robert M

        Ai comentat la post-ul gresit care e destul de stiintific :) Exista intr-adevar oameni care au intoleranta la gluten. Pseudostiinta sustine insa ca glutenul e otrava si nu e cazul pentru majoritatea dintre noi.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version