In jumatatea nordica a Moldovei furtuna si grindina au distrus zeci de gospodarii.

Poile torentiale si furtunile care s-au abatut, in ultimele doua zile, in mai multe judete din tara au provocat moartea a doua persoane si pagube materiale insemnate.

In Harghita, prabusirea unui copac a dus la decesul unei persoane din Odorheiu Secuiesc, iar, in comuna nemteana Doljesti, o fetita s-a inecat dupa ce a fost luata de apele involburate ale unui piriu care s-a revarsat pe un drum de tara. De asemenea, potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, au fost afectate zeci de localitati din mai multe judete.

Echipele de interventie ale SC Electrica SA si RomTelecom actioneaza pentru repararea retelelor electrice si telefonice avariate. (Dan Sofronia)

Furtunile care s-au abatut duminica dupa-amiaza in judetul Neamt au provocat moartea unui copil de un an si opt luni, care a fost luat de ape, si insemnate pagube materiale. Din cauza naturii dezlantuite, Maria Magdalena Ciubotaru, o fetita de un an si opt luni, din comuna Doljesti, a murit inecata, fiind luata de apele involburate ale unui piriu care s-a revarsat. In jurul orei 17.

00, patru dintre membrii familiei Ciubotaru (mama si cei trei copii) se intorceau cu caruta dintr-un sat vecin si au fost surprinsi de furtuna care s-a iscat din senin. Ploaia a umflat un piriu care s-a revarsat, astfel ca atelajul a fost incercuit de ape.

Tunetele, trasnetele si grindina au speriat caii, caruta s-a rasturnat, iar copilul a fost luat de suvoi, mama reusind sa-si salveze fiii mai mari, de 4 si, respectiv, 5 ani. Corpul neinsufletit al fetitei a fost gasit dupa doua ore, la aproximativ un kilometru de locul tragediei.

Grindina cazuta, de dimensiuni apreciabile, i-a ranit pe Maria Ciobanu si pe cei doi copii, astfel ca a fost necesara transportarea lor la Spitalul Roman. “Am dus-o la spital pe mama copiilor, care avea spatele si capul plin de lovituri de la gheata, impreuna cu ceilalti doi copii ai ei.

Pe drum am dat drumul la caldura in masina pentru ca aveau temperatura scazuta”, au declarat cadrele medicale de la Statia de Ambulanta Roman.

Sateni deznadajduiti

In judetul Neamt, ploaia si gheata au compromis terenuri agricole din trei localitati - Doljesti, Pastraveni si Bira. Spre deznadejdea satenilor, 3.000 de hectare cultivate cu griu, porumb, legume, vita-de-vie au fost afectate, numerosi copaci au fost scosi din radacini. “Ieri dupa-amiaza (n.r. - duminica, 13 iunie), in jurul orei 17.

00, au cazut cantitati insemnate de precipitatii, insotite de descarcari electrice si gheata in localitatile Pastraveni, Doljesti si Bira. Mari suprafete de teren agricol au fost calamitate si urmeaza ca specialistii de la Directia Agricola sa stabileasca valoarea pagubelor”, a declarat prefectul Ioan Munteanu.

“Zburau oalele si ligheanele prin curte”

Din cauza vintului puternic au fost afectate si liniile de transport al energiei electrice, astfel ca 12 localitati din Neamt au ramas in bezna, fiind probleme si cu liniile telefonice. In plus, grindina a spart acoperisurile si geamurile de la case. “Este o nenorocire ce s-a intimplat. 80 de locuinte au fost afectate partial si doua total.

Remiza PSI, apartinind primariei, a ramas fara acoperis. Pagube insemnate au suferit si unele societati comerciale din comuna, care lucrau in domeniul agricol”, a declarat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti.

Ploile puternice care s-au abatut asupra judetului Iasi in ultimele trei zile nu au provocat, din fericire, victime, ci doar pagube materiale. Oamenii spun ca pe unde a trecut torentul le-a fost luata de ape toata munca din acest an. “Am vazut la televizor tornade, dar acum am trait si pe viu.

Zburau oalele si ligheanele prin curte, ceva de speriat”, ne-a declarat Laura Radeanu, din comuna Scheia. “Am vazut duse la metri distanta crengi imense, desprinse din copaci. Un copac a cazut la doar doi metri de casa mea. Noroc, daca pot spune asa, ca a cazut intr-o alta directie”, povesteste Ioan Vieru din acelasi sat, despre furtuna de duminica.

Oamenii spun ca totul a inceput cu un nor negru ce parea ca ii ocoleste, apoi cu picaturi ce prevesteau, mai degraba, cu o banala ploaie de vara. “La inceput am crezut ca va trece. De asta nici nu ne-am impacientat. Apoi, nici dupa doua ore, dupa ce a trecut suvoiul, nu se topise gheata cazuta cit pumnul”, a mentionat si Viorica Frunza, din satul Scinteia.

Conform taranilor, furtuna le-a stricat viile, dar si culturile de porumb si griu pe suprafete intinse. (Razvan Chiruta)

Sfintul ploii

In Transilvania, traditia maghiara spune ca daca ploua de ziua Sfintului Medard, de pe 8 iunie, aversele vor continua patruzeci de zile. In Cluj-Napoca, vremea a fost innorata, a plouat, dupa care a iesit soarele, ceea ce inseamna ca ne putem astepta la un timp foarte schimbator in urmatoarea perioada.

Grindina cit oul de porumbel

Ploile violente, insotite de vint si grindina, au facut ravagii si in judetele Vrancea, Vaslui, Arges, Gorj, Vilcea, Cluj, Alba si Hunedoara. In plus, grindina de marimea unui ou de porumbel a distrus acoperisurile a zeci de case. Autoritatile locale vor evalua pagubele pentru ca satenii sa primeasca despagubiri.

Totodata, din cauza vizibilitatii reduse, pe sosele s-au produs citeva accidente de circulatie. Directia pentru Agricultura Vaslui i-a avertizat pe producatorii agricoli ca firmele care au avut incheiate asigurari vor primi despagubiri la nivelul cheltuielilor facute pentru realizarea culturilor.

In ceea ce priveste sutele de familii lovite de furia naturii care nu au avut posibilitatea sa incheie contracte de asigurare, doar Dumnezeu mai poate salva cite ceva. In judetul Alba este alerta deoarece si pentru zilele urmatoare sint prognozate ploi abundente, astfel ca exista pericolul producerii unor noi inundatii.

O vara cu vreme capricioasa

Vremea va fi frumoasa pina joi, insa este posibil ca fenomenele de genul celor intimplate duminica sa revina in weekend, afirma meteorologii. Marti si miercuri va ploua izolat dupa-amiaza si mai mult la munte. Temperaturile maxime se vor situa intre 24 si 30 de grade Celsius. Joi va fi ceva mai cald, cu temperaturi intre 32 si 34 de grade.

Meteorologii spun ca vineri este posibila o noua patrundere a unui front de aer rece, care sa atraga ploi si grindina in vestul, centrul si nordul tarii. “Fenomene de genul caderilor de grindina apar atunci cind o masa de aer foarte calda este inlocuita cu una de aer foarte rece.

Masa de aer cald este expulzata si se formeaza acei nori cu extindere verticala, cumulonimbus, care stau la baza acestor manifestari. Asa s-a intimplat duminica: masa rece dinspre nord-vest a expulzat-o pe cea calda si s-au format norii verticali care aduc grindina”, a explicat meteorologul de serviciu Viorica Dima, de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH).

Potrivit specialistului, fenomenele care vor incepe joi se vor extinde vineri si apoi in tot weekend-ul, astfel ca s-ar putea sa avem din nou parte de furtuna si grindina. “Sint fenomene normale in anotimpul cald si se pot repeta pe tot parcursul verii, in functie de miscarile de aer”, a adaugat meteorologul.

Viorica Dima a mai spus ca lipsa statiilor in anumite zone ii impiedica pe meteorologi sa spuna cu exactitate localitatea in care va cadea grindina si sa-i avertizeze pe oameni. “Eu degeaba vad acum la aparat ca in zona Arad-Timis apare ceva. Daca nu am acolo statie meteo nu pot spune exact, cu precizie de citiva kilometri, unde anume va cadea grindina”, a incheiat specialistul. (S.P.

)

Grindina la sfirsitul lunii iunie

Spre finalul lunii iunie, meteorologii anunta o vreme instabila, cu variatii mari de temperatura si ploi care, in unele locuri, pot fi torentiale sau insotite de descarcari electrice, de caderi de grindina si de intensificari ale vintului.

Cald si furtuna in iulie

Specialistii sustin ca, in luna iulie, temperaturile medii le vor depasi pe cele normale in majoritatea regiunilor. Maximele termice, care in aceasta luna sint de obicei intre 21 si 31 grade Celsius, vor atinge si 36 de grade in sudul tarii. In ultimele zile ale lui iulie insa se presupune ca atmosfera va deveni din nou instabila.

Vor cadea ploi insotite de descarcari electrice si grindina, iar vintul se va intensifica pina va ajunge la vijelie.

Canicula si bruma in august

In prima parte a lunii, temperaturile vor fi mai ridicate in centrul, sudul si estul tarii, iar in rest va fi normal. In zilele de canicula, in sudul tarii vor fi si 38 de grade. In a doua jumatate a lunii august insa temperaturile vor scadea, astfel incit in cele mai reci nopti va fi posibila aparitia brumelor timpurii in zonele depresionare din centrul si nordul tarii.