Poate parea curios, dar pe 2 noiembrie electoratul american nu il va alege pe Presedintele Statelor Unite.

Presedintele este ales de un Colegiu Electoral, alacatuit din 538 de Electori.

Constitutia Statelor Unite, adoptata in 1787, prevede ca in prima marti dupa prima luni din noiembrie (alegerile nu pot avea loc marti 1 noiembrie, ci doar pe 8 noiembrie) a unui an bisect alegatorii din fiecare stat voteaza pentru Electorii unui asa numit tichet - candidat la Presedinte si Vice Presedinte.

Fiecare stat are dreptul la un numar de Electori egal cu numarul de senatori (cate 2) si reprezentanti pe care statul respectiv ii trimite in Congresul Statelor Unite.

De pilda, cele mai mici state, Vermont sau Alaska au dreptul la cate 3 electori, iar cel mai mare stat - California - are 55 de electori.

In total sunt 538 de Electori (fiindca sunt 100 de senatori, 435 de reprezentanti si 3 Electori care reprezinta capitala federala Washington).

Regula este ca tichetul care obtine cele mai multe voturi intr-un anumit stat castiga toti Electorii aferenti.

Exista insa si doua exceptii: statele Maine si Nebraska (cu cate 4 si respectiv 5 Electori), care atribuie doar 2 Electori castigatorului, iar restul fiind atribuiti in fiecare district congresional (2 in Maine si 3 in Nebraska) tichetului care se claseaza pe ptimul loc in districtul respectiv.

Constitutia Statelor Unite prevede ca in ziua de luni ce urmeaza celei de-a doua zile de miercuri a lunii decembrie (anul acesta 13 decembrie).

Electorii se reunesc in capitalele statelor respective (in numar de 50 + capitala federala Washington) si aleg tichetul castigator (Presedinte + Vice Presedinte).

Doar 26 de state obliga Electorii sa respecte vointa electoratului, alte 24 insa nu. De regula insa Electorii voteaza asa cum au decis votantii din statul respectiv.

Electorii sunt desemnati de partidele candidatilor, care nu au insa dreptul sa faca parte din Congresul Statelor Unite sau sa fie salariati ai Guvernului federal.

Voturile sunt numarate in date de 6 ianuarie a anului ce urmeaza alegerilor, de catre vice-presedintele in exercitiu, in prezenta celor doua camere ale Congresului.

Pentru a fi ales, presedintele Statelor Unite are nevoie de o majoritate absoluta in Colegiul Electoral - 270 de voturi.

Daca nici un candidat nu intruneste aceasta majoritate, atunci presedintele Statelor Unite este ales de Camera Reprezentantilor, prin votul statelor.

Aceasta inseamna ca fiecare dintre cele 50 de delegatii ale statelor au un singur vot.

Pentru state ca Alaska, Wyoming sau Vermont, votul e simplu de dat, dar sunt state care au un numar par de reprezentanti, impartiti in mod egal intre cele doua partide - republican si democrat.

Pentru a fi ales, presedintele are nevoie de 26 de voturi din 50.

De doua ori in istoria Statelor Unite, presedintele a fost ales de Camera Reprezentantilor: in 1800 Thomas Jefferson (in fata lui John Adams) si in 1824 John Quincy Adams (in fata lui Andrew Jackson).

In anii 1876, 1888 si 2000 candidatul ales a avut mai putine voturi populare decat candidatul invins.

De pilda, in anul 2000 George Bush l-a invins pe Al Gore cu 271 la 266 (1 vot nul) in Colegiul Electoral, dar la votul popular George Bush a inregistrat doar 50,456,002 - 47.87%, fata de 50,999,897 - 48.38% pentru Al Gore.

Aceasta se explica prin victoria detasata a lui Gore in cele mai mari state (California si New York) care i-au dat un numar mare de voturi, dar care nu au putu compensa victoria lui Bush in 30 de state (Gore s-a situat pe locul intai doar in 20 si in capitala federala Columbia).

Presedintele ales depune juramantul pe data de 20 ianuarie a anului ce urmeaza anului alegerilor.